7 βήματα για να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε καμπάνια + Παραδείγματα

Αν και μπορεί να έχετε μια επιθυμητή διαδρομή για να ακολουθήσουν οι δυνητικοί καταναλωτές σας όταν αλληλεπιδρούν μαζί σας στο διαδίκτυο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο.

Το trigger marketing σάς δίνει τη δυνατότητα να είστε έτοιμοι, με όποιον τρόπο επιλέξει το κοινό σας να ασχοληθεί. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε όλα τα πράγματα που ενεργοποιούν το μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων του, το παράδειγμα και τα βήματα για την αξιοποίησή του.

Όταν ακούτε για αυτοματοποίηση μάρκετινγκσκέφτεστε συχνά ένα λεπτομερές διάγραμμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε διαφορετικά τμήματα, που ξεχωρίζουν από την αφοσίωση μέσω email, που χαράσσουν μια γραμμή από τον πελάτη στον πελάτη;

Αυτό έχει γίνει ο κανόνας αλλά υπάρχει ένα ελάττωμα σε αυτή την προσέγγιση. Ξεκινά με το χρονοδιάγραμμα του εμπόρου και όχι του υποψήφιου πελάτη.

Ο έμπορος κάθεται και καθορίζει ποιες πληροφορίες θα καταναλώσει στη συνέχεια ο υποψήφιος υποψήφιος, ποιες ενέργειες θα κάνει στη συνέχεια ο υποψήφιος πελάτης και τον δρόμο που θα ακολουθήσει από το να γίνει οδηγός στο να γίνει πελάτης.

Αλλά αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα παραδεχόμαστε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο απλός όσο αυτός.

Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά στάδια της διοχέτευσης, από τον οδηγό σε έναν πελάτη, συχνά βλέπουμε τα πράγματα με γραμμικό τρόπο. Οι δυνητικοί πελάτες κατεβάζουν ένα ebook, στη συνέχεια γίνονται MQL μόλις ξεκινήσουν μια δοκιμή, στη συνέχεια SQL όταν ο πωλητής παρακολουθεί αυτόν τον υποψήφιο πελάτη, μια ευκαιρία όταν κάνει μια κλήση δοκιμής ελέγχου και πελάτης όταν αγοράζει.

Τι γίνεται όμως αν ξεκινήσουν μια δοκιμή και στη συνέχεια κατεβάσουν ένα ebook; Ή τι γίνεται αν μπουν σε μια συζήτηση για τις πωλήσεις αφού μόλις κατεβάσουν ένα ebook, δεν γίνουν ποτέ πελάτες και στη συνέχεια κρυώσουν μέχρι να ξεκινήσουν μια δοκιμή μήνες αργότερα;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνει ο υποψήφιος πελάτης σας ή με ποια σειρά το κάνει ο υποψήφιος πελάτης σας. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, ωστόσο, είναι πώς αντιδράτε στις συμπεριφορές του υποψήφιου πελάτη σας.

Αυτό είναι όπου η αυτοματοποίηση και το μάρκετινγκ ενεργοποίησης γίνονται ισχυρά.

Το «πυροδοτούμενο» συμβάν μπορεί να είναι οτιδήποτε μετρήσιμο από εσάς CRM και λογισμικό αυτοματισμού. Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα:

 • Μετατροπές φορμών
 • Άνοιγμα email (ή έλλειψη)
 • Αριθμός σελίδων που προβλήθηκαν
 • Αλληλεπιδράσεις Chatbot
 • Εγκατάλειψη καλαθιού

Πάρτε αυτό το παράδειγμα παρακάτω: Στα γενέθλιά μου πέρυσι, επωνυμία κρασιού McBride Sistersμια επωνυμία με την οποία έχω ασχοληθεί στο παρελθόν, μου έστειλε ευχές γενεθλίων μαζί με έκπτωση στο προϊόν της.

Σε αυτήν την περίπτωση, το έναυσμα ήταν τα γενέθλιά μου – ένα κομμάτι δεδομένων που συνέλεξαν κάποια στιγμή.

Ως αποτέλεσμα του συμβάντος ενεργοποίησης, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε εργασίες και ενέργειες με το δικό σας λογισμικό αυτοματισμού μάρκετινγκόπως:

 • Στείλτε τους ένα email (ή μια σειρά από email).
 • Ενημερώστε το αρχείο CRM τους.
 • Προσθέστε τα σε μια λίστα.
 • Αναθέστε τους σε έναν αντιπρόσωπο πωλήσεων.
 • Ξεκινήστε ένα εσωτερικό εισιτήριο.

Τα οφέλη του Trigger Marketing

Το μεγαλύτερο όφελος για την ενεργοποίηση του μάρκετινγκ είναι η ικανότητα γρήγορης απόκρισης στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθούν οι χρήστες – ωστόσο, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι με μια απάντηση που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους μας.

Το μάρκετινγκ ενεργοποίησης σάς επιτρέπει επίσης να αυτοματοποιήσετε ορισμένες τακτικές μάρκετινγκ, ώστε να μην χάσετε την ευκαιρία να μετατρέψετε έναν υποψήφιο πελάτη.

Επιπλέον, αυτή η στρατηγική συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλης αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης στο κοινό σας. Από μηνύματα καλωσορίσματος και ευχές γενεθλίων μέχρι επιβεβαιώσεις παραγγελιών και υπενθυμίσεις εκπτώσεων, όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις ενισχύουν την εμπειρία των πελατών σας και προωθούν μια θετική σχέση με το κοινό σας.

 

1. Κατανοήστε την προσωπικότητα του αγοραστή σας.

Θα πρέπει να είναι αυτονόητο στο πλαίσιο οποιασδήποτε δραστηριότητας μάρκετινγκ, αλλά στον αυτοματισμό μάρκετινγκ, γνωρίζοντας την προσωπικότητα του αγοραστή σας είναι κρίσιμης σημασίας.

Εάν σκεφτείτε τα στάδια του κύκλου ζωής, τους πόνους και τα κίνητρα του κοινού-στόχου σας, μπορείτε να δημιουργήσετε καλύτερες στρατηγικές μάρκετινγκ για να τους καθοδηγήσετε στην πορεία τους προς την αγορά.

Ο στόχος της αυτοματοποίησης μάρκετινγκ είναι να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία σε κλίμακα, και μέρος αυτού σημαίνει να τους συναντήσετε εκεί που βρίσκονται.

Γι’ αυτό η έγκαιρη συλλογή δεδομένων είναι τόσο πολύτιμη, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ ενεργοποίησης.

2. Σκεφτείτε με όρους «αν» και «τότε».

Το λογισμικό είναι απλό. Βλέπει ασπρόμαυρο και όχι το περίπλοκο αποτέλεσμα προς το οποίο κινείστε.

Ωστόσο, μπορείτε να αντιστρέψετε μια εξαιρετική στρατηγική μάρκετινγκ ενεργοποίησης χρησιμοποιώντας την αυτοματοποίηση, εξετάζοντας το αποτέλεσμα και την πορεία για να φτάσετε εκεί ως μια σειρά από δηλώσεις αν/τότε:

 • Αν Χ συμβαίνει, έπειτα κάνε Υ.
 • Αν ο υποψήφιος πελάτης συμπληρώνει αυτήν τη φόρμα, έπειτα στείλτε τους αυτό το email.
 • Αν ο υποψήφιος πελάτης έχει επισκεφθεί τη σελίδα τιμολόγησης, έπειτα ειδοποιήστε έναν εκπρόσωπο.

Το «αν» είναι το κριτήριο. Το «τότε» είναι η ενέργεια που θέλετε να κάνετε.

3. Υπολογίστε τα συμβάντα ενεργοποίησης σας.

Για να μεταφέρετε τα μηνύματά σας στα σωστά άτομα τη σωστή στιγμή, πρέπει να προσδιορίσετε το “έναυσμα”. (Στο HubSpot, ονομάζεται “κριτήρια εγγραφής.”)

Αυτό είναι το τμήμα «αν» της εξίσωσης, η συγκεκριμένη ένδειξη που το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πράσινο φως για την εκτέλεση των ενεργειών.

Τα συμβάντα ενεργοποίησης περιορίζονται στις πληροφορίες που έχετε στο σύστημά σας και στις δυνατότητες του αυτοματισμού μάρκετινγκ. Τα κοινά περιλαμβάνουν:

 • Ενέργειες που έγιναν στον ιστότοπο.
 • Τα κριτήρια πληρούνται στη βάση δεδομένων.
 • Απαντήσεις σε προηγούμενα email ή καμπάνιες.

Για παράδειγμα, εάν ένας συνδρομητής email έχει αποσυνδεθεί από τα τέσσερα τελευταία ενημερωτικά δελτία σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ένα αυτοματοποιημένο κουμπί κατάργησης εγγραφής, ακολουθούμενο από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον συνδρομητή.

4. Προσδιορίστε τις ενέργειες που θέλετε να εκτελεί το σύστημά σας.

Μόλις μάθετε το “έναυσμα” ή τα κριτήρια εγγραφής/έναρξης, τότε μπορείτε να αποφασίσετε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό είναι το «τότε» μέρος της εξίσωσης.

Οι κοινές ενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Αποστολή email.
 • Εγγραφή σε μια σειρά.
 • Κατηγοριοποίηση της επαφής στη βάση δεδομένων.

5. Δημιουργήστε εξατομικευμένα μηνύματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μετά από μια εξατομικευμένη εμπειρία.

Εάν η ενέργειά σας (δήλωση “τότε”) περιλαμβάνει μια εργασία μάρκετινγκ, όπως αποστολές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εγγραφή καμπάνιας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς πώς διαφέρει αυτή η επαφή από άλλες στο CRM σας και ποια μηνύματα θα τους αρέσει μοναδικά. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

 1. Πού βρίσκονται στο ταξίδι τους;
 2. Πώς μπορώ να προσφέρω αξία και να τα μεταφέρω στο επόμενο βήμα;

6. Προσδιορίστε και εξαλείψτε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες μάρκετινγκ.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με την αυτοματοποίηση μάρκετινγκ, ξεκινήστε δημιουργώντας μια λίστα με τις πιο επαναλαμβανόμενες εργασίες σας.

Για παράδειγμα, εάν στέλνετε το ίδιο email ξανά και ξανά σε πολλές επαφές, η χρήση αυτοματισμού για την εξάλειψη αυτής της εργασίας από την ημέρα σας θα αυξήσει την παραγωγικότητα και, ως εκ τούτου, την απόδοση.

Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε σε εργασίες με υψηλότερο αντίκτυπο που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

7. Αυξήστε την αξία του CRM σας.

Ο αυτοματισμός μάρκετινγκ είναι τόσο περιορισμένος όσο το CRM και τα δεδομένα που τον τροφοδοτούν.

Εάν έχετε ακατάστατα δεδομένα, η αυτοματοποίηση μάρκετινγκ μπορεί να σας βλάψει. Εάν έχετε ελλιπή δεδομένα, δεν θα μπορείτε να κάνετε την προηγμένη εξατομίκευση και τμηματοποίηση που θα κάνουν τη διαφορά.

Έχοντας αυτό κατά νου, κατανοήστε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το CRM σας. Μέρος αυτού σχετίζεται με τη χρήση αυτοματισμού για την ενημέρωση των εγγραφών CRM και την κατηγοριοποίηση των επαφών, αλλά τελικά θα πρέπει να σκεφτείτε πώς ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί το CRM του και να κάνετε τις εξής ερωτήσεις:

 • Ποια δεδομένα (και πότε) μπορείτε να συγκεντρώσετε σχετικά με τις προοπτικές σας για να βοηθήσετε την αποτελεσματικότητα των καμπανιών σας;
 • Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτοματοποίηση για να διασφαλίσετε την καθαρότητα και την ακρίβεια της βάσης δεδομένων σας;
 • Πόσο συχνά μπορείτε να ελέγξετε τη βάση δεδομένων σας για να διασφαλίσετε την ακεραιότητα αυτών των προσπαθειών;