5 Συμβουλές για τα Social Media που χρειάζεται κάθε μικρή επιχείρηση

POV: Είστε νέος στην αγορά και αναρωτιέστε πώς η μικρή επιχείρησή σας μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ των εκατομμυρίων επωνυμιών αυτή τη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μικρές επιχειρήσεις και ποιο (δωρεάν) λογισμικό θα πρέπει να έχετε στην εργαλειοθήκη σας.

Γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικά για τις μικρές επιχειρήσεις;

Το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι είναι μια στρατηγική χαμηλού κόστους για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας.

Ενώ, φυσικά, πρέπει να επενδύσετε χρόνο και πόρους για τη δημιουργία του περιεχομένου σας, μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας με ένα αξιόπιστο τηλέφωνο και μερικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας.

Επιπλέον, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε τη δυνατότητα να προσεγγίσετε το κοινό-στόχο σας για ένα κλάσμα από αυτό που θα πληρώνατε σε στοχευμένες διαφημίσεις.

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν:

 • Προσελκύστε περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας και δημιουργήστε δυνητικούς πελάτες.
 • Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Φτιάξτε μια κοινότητα.
 • Συνδεθείτε και μάθετε από το κοινό-στόχο σας.

Όταν καταλήξετε σε αυτό, ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μικρή επιχείρηση δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιούσατε ως επιχείρηση μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Και στις δύο περιπτώσεις, κάνετε κοινή χρήση, αφοσίωση, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση.

Η βασική διαφορά είναι ότι μια μικρή επιχείρηση είναι πιθανώς επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, ενώ μια καθιερωμένη επωνυμία μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην επέκταση.

Συμβουλές μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μικρές επιχειρήσεις

1. Να είστε συνεπείς.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως μικρή επιχείρηση όταν ξεκινάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι να είστε συνεπείς.

Πολύ συχνά, οι επωνυμίες αποθαρρύνονται αν δεν δουν αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι αργή, αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα, αν παραμείνετε συνεπείς, θα έχετε αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει να δημοσιεύετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σε τακτική βάση (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Το κάνετε αυτό για μερικούς λόγους.Τα social media είναι μια ευκαιρία να πούμε μια ιστορία. Όταν δίνετε προτεραιότητα στη συνέπεια και τη συνοχή, οι χρήστες θα ξέρουν τι να περιμένουν από τη σελίδα σας, ποια είναι η φωνή σας και τι προσφέρετε. Και έτσι θα προσελκύσετε το κοινό-στόχο σας.

2. Διαφοροποιήστε το περιεχόμενό σας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει τόσος χώρος για δημιουργικότητα και πειραματισμό. Πολύ συχνά, οι επωνυμίες βρίσκουν μια στρατηγική που λειτουργεί και επιμένουν σε αυτήν.

Ενώ υπάρχει πολλή αλήθεια στο ρητό «Αν δεν χαλάσει, μην το φτιάξεις», τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται συνεχώς. Αυτό που λειτούργησε χθες μπορεί να μην λειτουργεί σήμερα, καθώς αυτές οι πλατφόρμες εφαρμόζουν νέες δυνατότητες και αλλαγές στη συμπεριφορά των χρηστών.

Έχοντας αυτό κατά νου, παίξτε με τις μορφές περιεχομένου όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, στο TikTok, μπορείτε να δημοσιεύετε μόνο βίντεο. Ωστόσο, στις Facebookέχετε την επιλογή να μεταβείτε ζωντανά, να δημοσιεύσετε εικόνες, να πραγματοποιήσετε δημοσκοπήσεις και πολλά άλλα.

Ακολουθούν ορισμένες μορφές που πρέπει να αξιοποιήσετε:

 • Φωτογραφίες
 • Βίντεο
 • εικονογραφήσεις
 • Stop-motion
 • Ζωντανές ροές
 • Δημοσκοπήσεις

Με το περιεχόμενο, το όριο πραγματικά δεν υπάρχει.

Η αναφορά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν την καλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI) από τη δημιουργία εκπαιδευτικού και σχετικού περιεχομένου. Εν τω μεταξύ, οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα με αστείο και διαδραστικό περιεχόμενο.

ποιοι τύποι περιεχομένου κοινωνικών μέσων έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).

Πηγή εικόνας

Αυτό το σημείο δεδομένων έχει νόημα για πολλούς λόγους. Οι μεγαλύτερες μάρκες πιθανότατα έχουν ήδη δημιουργήσει ισχυρούς ακόλουθους και γνωρίζουν τι αρέσει στο κοινό τους. Γι’ αυτό μπορούν να κάνουν διαδραστικές δημοσκοπήσεις και να είναι δημιουργικοί με το περιεχόμενό τους.

Οι μικρές επιχειρήσεις, από την άλλη, έχουν ακόμη πολλά να αποδείξουν. Θέλουν να προσθέσουν αξία στο κοινό τους και να αυξήσουν τους ακόλουθους, και ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό; Δημιουργήστε περιεχόμενο που εκπαιδεύει ή/και έχει απήχηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να επιμείνουν σε αυτούς τους δύο τύπους περιεχομένου. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πειραματιστούν με όλο το περιεχόμενο για να περιορίσουν αυτό που αρέσει στο κοινό τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό σημείο εκκίνησης.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε:

 • Πώς-να
 • Προβολείς πελατών
 • Στοιχεία και ενημερώσεις του κλάδου
 • Στα παρασκήνια
 • Τάσεις (viral ήχοι και χοροί)
 • Τα κυριότερα σημεία του προϊόντος
 • Ερωτήσεις και απαντήσεις

3. Εστιάστε στην ποιότητα αντί στην ποσότητα.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για το περιεχόμενο που δημοσιεύετε αλλά και για τις πλατφόρμες που δημοσιεύετε.

Από άποψη περιεχομένου, ενώ ενθαρρύνεται να δημοσιεύετε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια προειδοποίηση. Όλα όσα δημοσιεύετε πρέπει να προσθέτουν αξία.

Εάν δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, σκεφτείτε μια άλλη στρατηγική, όπως η αναδημοσίευση περιεχομένου που σχετίζεται με την επωνυμία από έναν μη ανταγωνιστή ή η κοινή χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες (UGC).

Στην πραγματικότητα, το 33% των μικρών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (αυτές με 1-25 υπαλλήλους) αναφέρουν ότι λαμβάνουν την καλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μόχλευση του UGC.

Τώρα στις πλατφόρμες.

Εάν είστε μια μικρή επιχείρηση με περιορισμένο χρόνο και πόρους, ενδέχεται να μην μπορείτε να διαχειριστείτε έναν λογαριασμό σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό είναι εντάξει.

Είναι πολύ πιο πολύτιμο να εστιάσετε σε μία έως τρεις πλατφόρμες που έχουν τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού-στόχου σας και να προχωρήσετε από εκεί.

Σύμφωνα με την έρευνά μας για το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 2022, οι μικρές επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στο Facebook και το YouTube το 2022 (παρόλο που αναφέρουν ότι το Facebook και το Instagram δημιουργούν τους υψηλότερους ποιοτικούς δυνητικούς πελάτες).

Ωστόσο, εάν το κοινό σας είναι Gen-Z, μπορείτε να επιλέξετε να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στο TikTok και να αυξήσετε το κοινό σας εκεί.

4. Βρείτε τάσεις.

Αυτή είναι μια άλλη συμβουλή που σχετίζεται τόσο με το περιεχόμενο όσο και με την πλατφόρμα.

Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις εξερευνούν ζωντανά ακουστικά chat rooms και βίντεο σύντομης μορφής για πρώτη φορά – δύο από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων δύο ετών.

Ναι, η δοκιμή μιας νέας πλατφόρμας απαιτεί πολλά περισσότερα από τη δοκιμή μιας νέας μορφής ή τύπου περιεχομένου.

social-media-trends-bar-graph (15)