Φονικές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ Από το Reuters

© Reuters. Οι πενθούντες παρευρίσκονται στην κηδεία του Παλαιστίνιου Mahdi Ladado, 17, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, 8 Οκτωβρίου 2022. REUTERS/Mohamad Torokman

Του Αλί Σαουάφτα

Τζένιν, Δυτική Όχθη (Reuters) – Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους έφηβους το Σάββατο σε συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ένας Παλαιστίνιος ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία είπε ότι ο δράστης άνοιξε πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Shuafat στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ κοντά στη Δυτική Όχθη.

Μια γυναίκα στρατιώτης σκοτώθηκε, είπε ο ισραηλινός στρατός, και ένας φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε σοβαρά, είπε η αστυνομία, ενώ οι δυνάμεις αναζητούσαν τον δράστη.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σε επιχείρηση για τη σύλληψη ενός ένοπλου από την μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ανταπάντησαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που τους πυροβόλησαν και τους πέταξαν εκρηκτικά.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 16 και 18 ετών, σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mhamoud Abbas καταδίκασε τις δολοφονίες.

Η τελευταία σχεδόν καθημερινή εισβολή στη Τζενίν, ένα προπύργιο μαχητών, υπογράμμισε το ασταθές κλίμα ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, καθώς το Ισραήλ οδεύει προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Επιχείρησή του Κυματοθραύστης εναντίον μαχητών στις 31 Μαρτίου ως απάντηση σε μια σειρά θανατηφόρων παλαιστινιακών επιθέσεων στους δρόμους στο Ισραήλ.

Η έκρηξη της βίας στη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένη αυτοδιοίκηση, ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών με περίπου 80 Παλαιστίνιους να σκοτωθούν, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη βία και κάλεσε για ηρεμία.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέρρευσαν το 2014 και δεν δείχνουν σημάδια αναβίωσης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ζήτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) του Αμπάς να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τη βία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, ολοένα και πιο αντιδημοφιλής στη Δυτική Όχθη, λέει ότι η ικανότητά της να ασκεί την κυριαρχία της έχει υπονομευθεί συστηματικά από τις εισβολές του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Abbas, Nabil Abu Rudeineh, δήλωσε σε μια δήλωση ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε «παραληρητικές ιδέες» πιστεύοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα προωθούσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα.