Το πρώην κυβερνών μπλοκ της Μαλαισίας μπορεί να στηρίξει τον Ανουάρ στην κούρσα του πρωθυπουργού Από το Reuters

© Reuters. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Anwar Ibrahim παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου έξω από το Εθνικό Παλάτι, στην Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία, 22 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Hasnoor Hussain

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ (Reuters) – Ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός της Μαλαισίας ανέφερε ότι ενδέχεται να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραήμ ως πρωθυπουργό, ανατρέποντας την απόφαση να παραμείνει ουδέτερος και ενδεχομένως βοηθώντας στην επίλυση ενός πολιτικού αδιεξόδου.

Ο συνασπισμός Barisan δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται η συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού Muhyddin Yassin, δήλωσε το μεγαλύτερο κόμμα της, αν και δεν έκανε καμία αναφορά στον Anwar.

Πέντε ημέρες μετά τις εκλογές, η Μαλαισία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση, καθώς οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν αρκετή υποστήριξη για την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα ένα άνευ προηγουμένου κρεμασμένο κοινοβούλιο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές παρατείνει την πολιτική αστάθεια στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία είχε τρεις πρωθυπουργούς εδώ και πολλά χρόνια, και κινδυνεύει να καθυστερήσει τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο βασιλιάς Αλ-Σουλτάν Αμπντουλάχ Σουλτάν θα συναντηθεί με άλλα ανώτερα στελέχη της βασιλικής οικογένειας την Πέμπτη για να αποφασίσει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. (0230 GMT) και διαρκούν τρεις ώρες.

Ο συνταγματικός μονάρχης παίζει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά μπορεί να διορίσει έναν πρωθυπουργό που πιστεύει ότι θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο βασιλιάς είχε προτείνει και οι δύο ηγέτες να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση ενότητας», αλλά ο Μουχιντίν απέρριψε την πρόταση.

Ο υφιστάμενος Barisan Nasional, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές με τη χειρότερη εκλογική του επίδοση, έχει γίνει ένας κρίσιμος παράγοντας καθώς απαιτείται η υποστήριξή του τόσο για τον Anwar όσο και για τον Muhyiddin για να αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Ο Barisan είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα από τα δύο και θα είναι μέρος της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αργά την Τετάρτη, το μεγαλύτερο κόμμα του – ο Εθνικός Οργανισμός των Ενωμένων Μαλαισίων (UMNO) – δήλωσε ότι ο Μπαρισάν θα υποστήριζε μια «κυβέρνηση ενότητας» που δεν θα ηγείται από τη συμμαχία του Μουχιντίν. Η δήλωση δεν ανέφερε τον Ανουάρ.

Ο προοδευτικός συνασπισμός του Anwar, γνωστός ως Pakatan Harapan, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Σαββάτου με 82, ενώ η συντηρητική Μαλαισιανή μουσουλμανική συμμαχία του Muhyiddin που ονομάζεται Perikatan Nasional κέρδισε 73. Χρειάζονται 112 – απλή πλειοψηφία – για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Barisan έχει 30.

Το μπλοκ του Muhyiddin περιλαμβάνει ένα ισλαμιστικό κόμμα PAS, του οποίου τα εκλογικά κέρδη έχουν εγείρει ανησυχία σε μια χώρα με σημαντικές εθνοτικές κινεζικές και εθνικές ινδικές μειονότητες, οι περισσότερες από τις οποίες ακολουθούν άλλες θρησκείες. Οι επενδυτές έχουν επίσης τρομάξει για τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο του ισλαμικού κόμματος στις πολιτικές.

Η πλατφόρμα σύντομων βίντεο TikTok δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για περιεχόμενο που παραβιάζει τις οδηγίες της στη Μαλαισία, αφού οι αρχές προειδοποίησαν για αύξηση της εθνοτικής έντασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις εκλογές.