Το πετρέλαιο εκτινάσσεται περισσότερο από 3% καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περικοπές έως και 1 εκατομμυρίου bpd Από το Reuters

© Reuters.

Του Florence Tan

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ (Reuters) – Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3% στις αρχές του ασιατικού εμπορίου τη Δευτέρα, καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα σε συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέκαμψαν 2,82 δολάρια, ή 3,3%, στα 87,96 δολάρια το βαρέλι έως τις 2.337 ώρα Ελλάδας, αφού υποχώρησαν κατά 0,6% την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 82,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,60 δολ. ή 3,3%, μετά από απώλεια 2,1% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν για τέσσερις συνεχόμενους μήνες από τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown COVID-19 στην κορυφαία καταναλωτή ενέργειας στην Κίνα πλήττουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου επιβαρύνουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για να στηρίξουν τις τιμές, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, ένας όμιλος γνωστός ως OPEC+, εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά 0,5 έως 1 εκατομμύριο bpd πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ανέφεραν πηγές του OPEC+ στο Reuters.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή του ομίλου αφού μείωσε την παραγωγή κατά 100.000 bpd τον περασμένο μήνα.

«Οτιδήποτε λιγότερο από 500 kb/d θα απορριφθεί από την αγορά. Επομένως, βλέπουμε μια σημαντική πιθανότητα περικοπής τόσο μεγάλης όσο 1mb/d», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.