Το πετρέλαιο αυξάνεται αφού οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν την αναφορά για αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ + από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι υποδοχές αντλιών λαδιού εμφανίζονται στο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου Vaca Muerta στην επαρχία Neuquen της Παταγονίας, Αργεντινή, 21 Ιανουαρίου 2019. REUTERS/Agustin Marcarian

Της Λάουρα Σανικόλα

(Reuters) – Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρά στις αρχές του ασιατικού εμπορίου την Τρίτη, μια ημέρα αφότου η Σαουδική Αραβία διέψευσε δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι συζητούσε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 17 σεντς, ή 0,2%, στα 87,62 δολάρια στις 0007 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Ιανουάριο άρχισαν να διαπραγματεύονται την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 7 σεντς, ή 0,1%, στα 80,11 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 5 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε ότι η αύξηση έως και 500.000 βαρελιών την ημέρα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές ανέκαμψαν γρήγορα στο ακέραιο αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι το βασίλειο εμμένει στις περικοπές της παραγωγής και δεν συζητά πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με άλλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, διαψεύδοντας την έκθεση της WSJ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) μείωσαν πρόσφατα τους στόχους παραγωγής και ο υπουργός Ενέργειας της de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να είπε αυτόν τον μήνα ότι ο όμιλος θα παραμείνει προσεκτικός στην παραγωγή πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.

Η διαφορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο WTI ανατράπηκε στο contango, αντανακλώντας τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά.

Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα περιόρισαν τα κέρδη της αγοράς καθώς η χώρα μάχεται με τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο που πλησιάζουν τις κορυφές του Απριλίου.