Το Ντουμπάι μειώνει τον φόρο του αλκοόλ 30% σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό

Τα μέσα ενημέρωσης, όχι τα ίδια τα ξενοδοχεία, συχνά χαρακτηρίζουν ξενοδοχεία όπως το Burj Al Arab ως ξενοδοχεία «έξι αστέρων» ή «επτά αστέρων».

Waitforlight | Στιγμή | Getty Images

ΝΤΟΥΜΠΑΙ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — Το Ντουμπάι καταργεί τον φόρο του 30% στις πωλήσεις αλκοόλ για τον υπόλοιπο χρόνο, ανακοίνωσε ο δήμος του εμιράτου τη Δευτέρα, η τελευταία κίνηση σε μια σειρά από αλλαγές πολιτικής ελευθέρωσης τα τελευταία χρόνια με στόχο την τόνωση του τουρισμού και την προσέλκυση περισσότερους κατοίκους εξωτερικού.

«Ο Δήμος του Ντουμπάι σταμάτησε προσωρινά την είσπραξη του τέλους 30% από εταιρείες αλκοολούχων ποτών για περίοδο ενός έτους από την αρχή της 01/01/2023 έως το τέλος της 31/12/2023. Οι εταιρείες που είναι εξουσιοδοτημένες να πωλούν στο Εμιράτο του Ντουμπάι έχουν ενημερωθεί για αυτήν την απόφαση», έγραψε ο δήμος του Ντουμπάι σε ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η κίνηση είναι πιθανώς μια προσπάθεια αύξησης του τουρισμού και τόνωσης περισσότερων επιχειρήσεων τόσο μεταξύ των επισκεπτών όσο και των κατοίκων, καθώς το Ντουμπάι προωθεί στόχος του να γίνει το «πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη». Το ποτό είναι διαβόητα ακριβό στο Ντουμπάι, με μια πίντα μπύρας να κοστίζει συχνά 15 δολάρια και ένα ποτήρι κρασί έως και 20 δολάρια ή περισσότερο.

Οι τοπικοί διανομείς αλκοόλ ανακοίνωσαν πρώτα τα νέα, με την αλυσίδα αλκοολούχων ποτών Maritime and Mercantile International (MMI) με έδρα το Ντουμπάι να γράφει στη σελίδα της στο Facebook την Κυριακή: «Μπορείτε τώρα: εξοικονομήστε δημοτικό φόρο 30% στα αλκοολούχα ποτά. Το έχουμε αντικατοπτρίσει σε όλες τις τιμές μας!» Πρόσθεσε ότι, ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος επί των πωλήσεων (ΦΠΑ) 5% των ΗΑΕ.

Είπε επίσης ότι οι προσωπικές άδειες ποτών, που προηγουμένως ήταν απαίτηση για όλους τους κατοίκους του Ντουμπάι για την αγορά αλκοόλ στα καταστήματα και κοστίζουν 270 ντιρχάμ (73,50 $), είναι τώρα δωρεάν. Πριν από την 1η Ιανουαρίου, οι άδειες ποτών έπρεπε να ανανεώνονταν ετησίως και είχαν χρόνο επεξεργασίας περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Ωστόσο, η αγορά αλκοόλ στα μπαρ δεν απαιτούσε άδεια.

Δεν είναι βέβαιο εάν οι νέες δωρεάν άδειες θα εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους χρόνους επεξεργασίας ή απαιτήσεις ανανέωσης. Το Ντουμπάι είναι επίσης το μόνο εμιράτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που απαιτούσε από τους κατοίκους να λάβουν άδεια οινοπνεύματος για αγορές από το κατάστημα. σε άλλα πέντε εμιράτα, συμπεριλαμβανομένου του Άμπου Ντάμπι, δεν απαιτούνταν άδεια και στο πιο συντηρητικό εμιράτο Sharjah των ΗΑΕ, η πώληση αλκοόλ δεν επιτρέπεται.

Μερικοί κάτοικοι του Ντουμπάι ήταν δυσαρεστημένοι με την απότομη ανακοίνωση, αφού πρόσφατα πλήρωσαν το πλήρες τέλος για την ετήσια άδεια τους.

«Μόλις έκανα την αδειοδότηση πριν από δύο μέρες και πλήρωσα για αυτό. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει πώς προέκυψε αυτό; Γιατί δεν αναφέρθηκε αυτό τότε;!» Ένας χρήστης του Facebook έγραψε σε ένα σχόλιο στην ανάρτηση του MMI.

«Ο άντρας μου πλήρωσε την άδεια πριν από 2 μέρες, μακάρι να είχες πει κάτι! Και δεν έλαβε κανένα κουπόνι όπως αναφέρεται στη σελίδα και τον ιστότοπό σας. Σίγουρα αισθάνεστε εξαπατημένοι», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Ένας από τους χρήστες είπε ότι η MMI της πρόσφερε ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί ως αποζημίωση, το οποίο περιέγραψε ως «μη αποδεκτό». Το CNBC επικοινώνησε με την MMI για σχόλια.

Γενικότερα, οι κάτοικοι πανηγύρισαν και καλωσόρισαν τα νέα. Η ανακοίνωση έρχεται επίσης καθώς η γειτονική Σαουδική Αραβία εντείνει τη φαινομενική της προσπάθεια να υποκαταστήσει τα ΗΑΕ ως τουριστική και εμπορική πρωτεύουσα της περιοχής. Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι μια ξηρή χώρα και οι αυστηροί της νόμοι και η σε μεγάλο βαθμό συντηρητική κοινωνία αποτελούν εμπόδια για πολλούς υποψήφιους αλλοδαπούς κατοίκους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίθετα, και ειδικότερα η εμπορική τους πρωτεύουσα, το Ντουμπάι, φιλοξενεί ένα διαφοροποιημένο 90% ομογενειακό πληθυσμό και προσφέρει εδώ και καιρό τρόπους ζωής συγκρίσιμους με εκείνους του δυτικού κόσμου. Η πόλη έχει αμέτρητα μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοόλ, δεν απαιτείται συντηρητικό ντύσιμο, κάθε μεγάλη θρησκεία μπορεί να δημιουργήσει χώρους λατρείας και η συμβίωση πριν από το γάμο είναι νόμιμη, ενώ στη Σαουδική Αραβία και σε ορισμένα άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου δεν είναι νόμιμη.

Γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία κάθονται κατά μήκος μιας παραλίας στο εμιράτο του Κόλπου του Ντουμπάι στις 24 Ιουλίου 2020, ενώ πίσω φαίνεται το ξενοδοχείο Burj al-Arab.

ΚΑΡΙΜ ΣΑΧΙΜΠ | AFP μέσω Getty Images

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άλλαξαν επίσης πρόσφατα το ισλαμικό τους Σαββατοκύριακο Παρασκευή-Σάββατο στο Δυτικό Σαββατοκύριακο του Σαββάτου-Κυριακής, για να είναι ευθυγραμμισμένο με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και άρχισαν να προσφέρουν βίζα εξ αποστάσεως εργασίας μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι άνθρωποι υιοθέτησαν τρόπο ζωής απομακρυσμένης εργασίας.

«Το Ντουμπάι ξεχωρίζει σαφώς όσον αφορά την ταχύτητα ανάκαμψης της τουριστικής του αγοράς μετά την πανδημία», δήλωσε στο CNBC ο Karim Jetha, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Longdean Capital που εδρεύει στο Ντουμπάι.

«Η απόφαση για αναστολή των φόρων για το αλκοόλ ακολουθεί τις κινήσεις αλλαγής του Σαββατοκύριακου σε Σάββατο-Κυριακή και τη διεύρυνση της πρόσβασης σε βίζες μακροχρόνιας διαμονής. Ως συλλογικότητα, αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να τονώσουν τον τουρισμό και να ενθαρρύνουν περισσότερους ομογενείς να σκεφτούν το Ντουμπάι ως το σπίτι τους», είπε.