Το ηφαίστειο Mauna Loa της Χαβάης εκρήγνυται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια από το Reuters

(Reuters) -Το Mauna Loa της Χαβάης, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, άρχισε να εκρήγνυται την Κυριακή για πρώτη φορά από το 1984, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ησυχίας του στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Ο νυχτερινός ουρανός πάνω από το μεγαλύτερο νησί της Χαβάης έλαμψε ένα κολασμένο κόκκινο καθώς η φωτεινή, καυτή λάβα ξεπήδησε στην κορυφή του ηφαιστείου γύρω στις 23:30 τοπική ώρα την Κυριακή (0930 GMT Δευτέρα).

Η λάβα περιορίζεται στη σύνοδο κορυφής και δεν απειλεί προς το παρόν την κατηφόρα των κατοίκων της Χαβάης, δήλωσε η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).

Η υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους τη Δευτέρα ότι τα ηφαιστειακά αέρια και η λεπτή τέφρα μπορεί να παρασύρουν το δρόμο τους.

Το Mauna Loa υψώνεται 13.679 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μέρος της αλυσίδας των ηφαιστείων που σχημάτισαν τα νησιά της Χαβάης. Έκρηξε τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1984, στέλνοντας μια ροή λάβας σε απόσταση 5 μιλίων (8,05 χλμ.) από το Hilo, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης ανακοίνωσε ότι άνοιξε δύο καταφύγια στο νησί για προληπτικούς λόγους, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λάβα θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές και ότι δεν είχε εκδώσει καμία εντολή εκκένωσης.

Περίπου οι μισές από όλες τις καταγεγραμμένες εκρήξεις του Mauna Loa είχαν περιοριστεί στη σύνοδο κορυφής, ανέφερε η υπηρεσία.