Το επιφυλακτικά αισιόδοξο ξέσπασμα του CDC μπορεί να επιβραδύνει

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι συγκρατημένα αισιόδοξα ότι οι ΗΠΑ επιβραδύνουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς νέα κρούσματα μειώνονται σε πολλές μεγάλες πόλεις.

«Το παρακολουθούμε με επιφυλακτική αισιοδοξία και πραγματικά αισιόδοξοι ότι πολλά από τα μηνύματά μας για τη μείωση της βλάβης και τα εμβόλιά μας βγαίνουν εκεί και λειτουργούν», είπε η διευθύντρια του CDC, Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, στους δημοσιογράφους την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Αν και τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εξακολουθούν να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, η ταχύτητα της επιδημίας φαίνεται να επιβραδύνεται, είπε ο Walensky. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει σχεδόν 17.000 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων από τον Μάιο, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει αναφέρει περισσότερες μολύνσεις από οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία, τα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν μειωθεί από περισσότερα από 70 ημερησίως κατά μέσο όρο σε εννέα από την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα υγείας της πόλης.

Ο Δρ Aswhin Vasan, ο επίτροπος υγείας της πόλης, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιδημία έχει επιβραδυνθεί λόγω των αυξημένων προσπαθειών εμβολιασμού και ενημέρωσης της κοινότητας. Η Νέα Υόρκη έχει αναφέρει συνολικά 2.888 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων.

Στο Σικάγο, ένα άλλο σημαντικό επίκεντρο της επιδημίας, τα νέα κρούσματα μειώθηκαν από 141 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιουλίου σε 74 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με το τμήμα υγείας της πόλης. Το Σικάγο έχει αναφέρει συνολικά 807 κρούσματα.

«Δεν βλέπουμε την δυνητικά εκθετική ανάπτυξη που βλέπαμε από νωρίς, οπότε αυτό είναι καθησυχαστικό», δήλωσε η Δρ. Άλισον Αρουάντι, επίτροπος δημόσιας υγείας του Σικάγο, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης στο Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά, αλλά σίγουρα κάποια σημάδια επιβράδυνσης των κρουσμάτων».

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν στο σημείο όπου ολόκληρη η κοινότητα των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που αντιμετωπίζουν σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από την ευλογιά των πιθήκων θα έχει πρόσβαση σε δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την Dawn O’Connell, επικεφαλής του γραφείου που είναι αρμόδιο για το εθνικό απόθεμα στο Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Το CDC υπολόγισε προηγουμένως ότι έως και 1,7 εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είναι οροθετικοί ή είναι κατάλληλοι για φάρμακα για να μειώσουν τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό HIV αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από την ευλογιά των πιθήκων.

Οι ΗΠΑ έχουν διανείμει 1,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής και περισσότερες από 3 εκατομμύρια δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες όταν ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος διανομής, σύμφωνα με τον O’Connell.

Μέχρι σήμερα, η επιδημία επηρεάζει δυσανάλογα τους μαύρους και τους ισπανόφωνους άνδρες. Περίπου το 30% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων είναι λευκοί, το 32% είναι Ισπανόφωνοι και το 23% είναι μαύροι, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Οι λευκοί αποτελούν περίπου το 59% του πληθυσμού των ΗΠΑ ενώ οι Ισπανόφωνοι και οι Μαύροι αντιπροσωπεύουν το 19% και το 13% αντίστοιχα.

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που ονομάζεται Jynneos στις ΗΠΑ, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Οι ασθενείς δεν θα έχουν πλήρη προστασία από το εμβόλιο παρά μόνο δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με το CDC. Στοιχεία από 19 δικαιοδοσίες δείχνουν ότι σχεδόν το 97% των βολών που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής ήταν πρώτες δόσεις, σύμφωνα με τον Walensky.

Περίπου το 94% των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων σχετίζεται με σεξουαλική επαφή και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δασκαλάκη, τον αναπληρωτή επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της ευλογιάς του Λευκού Οίκου.

Μια έρευνα του CDC σε 824 ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες διαπίστωσε ότι το 48% των ερωτηθέντων έχουν μειώσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους και το 50% έχουν μειώσει τις εφάπαξ σεξουαλικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας. Μια ξεχωριστή μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι μια μείωση κατά 40% στις εφάπαξ σεξουαλικές συναντήσεις θα μείωνε το τελικό ποσοστό των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που μολύνθηκαν από ευλογιά των πιθήκων έως και 31%.

«Βλέπουμε στην πραγματικότητα να βγαίνει το εμβόλιο, να αλλάζουν συμπεριφορές, να ακούγονται και να εφαρμόζονται μηνύματα μείωσης της βλάβης», είπε ο Walensky. «Και όλα αυτά συνεργάζονται για να κάμψουν την καμπύλη».