Το Ελ Σαλβαδόρ αναπτύσσει 10.000 στρατιώτες στο προάστιο της πρωτεύουσας που διοικείται από συμμορίες Το Reuters

5/5
© Reuters. Στρατιώτες περπατούν στο προάστιο Soyapango, αφού ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele ανακοίνωσε την ανάπτυξη 10.000 δυνάμεων ασφαλείας στην ταραγμένη περιοχή που για χρόνια θεωρείται προπύργιο των βίαιων συμμοριών Mara Salvatrucha και Barrio 18

2/5

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ (Reuters) – Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele ανακοίνωσε το Σάββατο την ανάπτυξη 10.000 δυνάμεων ασφαλείας σε ένα προάστιο του Σαν Σαλβαδόρ που είναι γνωστό ότι είναι προπύργιο συμμοριών.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία κλιμάκωση σε μια σταυροφορία κατά της βίας των συμμοριών που ξεκίνησε τον Μάρτιο, η οποία σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αμαυρωθεί από αδικαιολόγητες κρατήσεις.

«Το Soyapango είναι εντελώς περικυκλωμένο», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter νωρίς το Σάββατο, αναφερόμενος στον δήμο στο ανατολικό τμήμα της περιοχής της πρωτεύουσας που είναι γνωστό ότι είναι προπύργιο των συμμοριών Mara Salvatrucha και Barrio 18.

«8.500 στρατιώτες και 1.500 πράκτορες έχουν περικυκλώσει την πόλη, ενώ ομάδες εξόρυξης από την αστυνομία και τον στρατό έχουν επιφορτιστεί να απεγκλωβίσουν όλα τα μέλη της συμμορίας που παραμένουν εκεί ένα προς ένα».

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανάπτυξη.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έδειχναν στρατεύματα να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, να ταξιδεύουν με πολεμικά οχήματα. Ο δήμος έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους και παλαιότερα θεωρούνταν απόρθητος για την επιβολή του νόμου.

Από τότε που ξεκίνησε το σχέδιό του για την καταπολέμηση των συμμοριών, ο Bukele διέταξε τη σύλληψη περισσότερων από 50.000 φερόμενων μελών συμμοριών, τους οποίους περιγράφει ως τρομοκράτες και έχει αρνηθεί τα βασικά διαδικαστικά δικαιώματα.

Το σχέδιο στοχεύει να μειώσει το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής σε λιγότερο από δύο την ημέρα, αφού δεκάδες Σαλβαδόροι σκοτώθηκαν σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο τον Μάρτιο.