Το αισιόδοξο ράλι των μετοχών των ΗΠΑ ορίστηκε ως ημερομηνία με την πραγματικότητα της Federal Reserve Από το Reuters

3/3
© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι έμποροι εργάζονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 14 Οκτωβρίου 2022. REUTERS/Brendan McDermid

2/3

Του Lewis Krauskopf

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters) – Μια ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών που αψήφησε ένα μπαράζ μεγάλων απογοητεύσεων στα κέρδη αντιμετωπίζει μια βασική δοκιμασία την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve θα μπορούσε να ρίξει φως στο πόσο καιρό θα παραμείνει στις επιθετικές νομισματικές πολιτικές που έχουν ακρωτηριάσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων το 2022.

Το στοίχημα σε μια λιγότερο γερακινή Fed ήταν ένα επικίνδυνο εγχείρημα φέτος. Οι μετοχές έχουν επανειλημμένα ανακάμψει από τα χαμηλά λόγω των προσδοκιών για μια λεγόμενη περιστροφή της Fed, για να συντριβούν εκ νέου από νέα στοιχεία επίμονου πληθωρισμού ή μια κεντρική τράπεζα που τείνει να διατηρήσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Οι θύλακες μαλακότητας στην οικονομία των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει πρόσφατες ελπίδες για μετριασμό των αυξήσεων επιτοκίων, μαζί με ενδείξεις ότι ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές που βαρύνουν τα μετρητά που φοβούνται ότι θα χάσουν ένα διαρκές ράλι συνέβαλαν στην ανοδική κίνηση, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς.

«Η αγορά αρχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει ένα τέλος στο προσκήνιο για αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης», δήλωσε ο Keith Lerner, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Truist Advisory Services.

Ο ρυθμός έκλεισε την εβδομάδα με κέρδος άνω του 3%, καθώς οι επενδυτές απέρριψαν τις βάναυσες αναφορές κερδών από εταιρείες όπως η Amazon (NASDAQ:), η Microsoft (NASDAQ:), η μητρική Google Alphabet (NASDAQ:) και το Facebook (NASDAQ:) 🙂 μητρικές Meta Platforms.

Ο δείκτης αναφοράς σημειώνει άνοδο πάνω από 8% από το πιο πρόσφατο χαμηλό του, μια κίνηση που συνοδεύτηκε από ένα απότομο ράλι των αμερικανικών ομολόγων και από την αποδυνάμωση του δολαρίου, αντιστρέφοντας τις τάσεις που επικρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά προστέθηκε στις ελπίδες για κορύφωση της επιθετικότητας της παγκόσμιας κεντρικής τράπεζας, όπως και τα σχόλια ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας του Μεξικού που προειδοποίησε κατά της αύξησης της νομισματικής πολιτικής σε υπερβολικά περιοριστικά επίπεδα.

Ενώ οι επενδυτές έχουν σε γενικές γραμμές συνυπολογίσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed, πολλοί θα αναζητήσουν υποδείξεις για μελλοντικές κινήσεις πολιτικής στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell, καθώς τα σχόλιά του επηρέασαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. έτος.

Για παράδειγμα, οι μετοχές έκαναν ράλι πριν από τη διάσκεψη της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ τον Αύγουστο, μόνο για να υποχωρήσει εκ νέου η αγορά μετά την προειδοποίηση του Πάουελ για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις προσπάθειες της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Αν ο τόνος του είναι τόσο λιτός και επιθετικός όσο ήταν τον Αύγουστο στο Jackson Hole, αυτό σίγουρα θα άλλαζε την αφήγηση μάλλον γρήγορα», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth.

Η επόμενη εβδομάδα θα ελέγξει επίσης εάν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απογοητευτικά νέα για τα κέρδη. Περισσότερες από 150 εταιρείες του S&P 500 πρόκειται να παρουσιάσουν τριμηνιαία αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Eli Lilly (NYSE:), ConocoPhillips (NYSE:) και Qualcomm (NASDAQ:).

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της επόμενης Παρασκευής για ενδείξεις εάν οι ενέργειες της Fed έχουν μετριάσει την αγορά εργασίας.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων. Οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management δήλωσαν ότι η Fed δεν έχει δει ακόμη ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού και των συνθηκών της αγοράς εργασίας και ότι «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να περιμένουμε από τη Fed να σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση». «Οι προϋποθέσεις για ένα κατώτατο σημείο της αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένου ότι πρέπει να υπάρχουν στον ορίζοντα οι μειώσεις των επιτοκίων και ένα οικονομικό κατώφλι, δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της UBS.

Ο Lerner, του Truist, εξέδωσε την Παρασκευή μια έκθεση υποβαθμίζοντας την άποψή του για τις μετοχές σε «λιγότερο ελκυστική» από «ουδέτερη» μετά την ανάκαμψη. Είπε ότι ενώ οι μετοχές έχουν γίνει φθηνότερες σε απόλυτη βάση φέτος, «στην πραγματικότητα έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχέση με τα ομόλογα δεδομένης της απότομης αύξησης των επιτοκίων».

Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι οι ταύροι έχουν τολμήσει. Ένα παράδειγμα ενθουσιασμού επενδυτών μπορεί να δει κανείς στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, όπου ο μέσος ημερήσιος όγκος ενός μηνός του S&P 500, που χρησιμοποιείται συνήθως για αμυντική τοποθέτηση, υπερτερεί των ανοδικών κλήσεων κατά το μικρότερο περιθώριο σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Trade Alert.

«Η αγορά σκέφτεται καλά πράγματα», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco. «Ο Τζέι Πάουελ είτε θα το επιβεβαιώσει είτε θα το διαλύσει την επόμενη εβδομάδα.