Τα στελέχη της Comcast αναμένουν ότι η Disney θα αγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο της Hulu

Hulu

Rafael Henrique | Εικόνες SOPA | LightRocket | Getty Images

Το μέλλον του Hulu εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, καθώς η Comcast και η Disney δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε όρους που θα διευθετήσουν τη μελλοντική ιδιοκτησία της εταιρείας.

Αλλά τα στελέχη της Comcast σχεδιάζουν να τα αγοράσει η Disney – ακόμα κι αν θα προτιμούσαν διαφορετικά.

Η Disney κατέχει τα δύο τρίτα των Hulu και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το υπόλοιπο 33% από την Comcast ήδη από τον Ιανουάριο του 2024. Ορισμένοι αναλυτές και παρατηρητές του κλάδου εικάζουν ότι η Comcast μπορεί να προσπαθήσει να αγοράσει το Hulu από τη Disney και όχι το αντίστροφο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Comcast, Μπράιαν Ρόμπερτς, πιστεύει επί μακρόν στο Hulu και έχει πιέσει ιστορικά να διατηρήσει το περιουσιακό στοιχείο αντί να πουλήσει, συμπεριλαμβανομένου του 2013, όταν ο Roberts διέκοψε τις συνομιλίες με το DirecTVσύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Comcast εξέφρασε την ιδέα να αγοράσει όλο το Hulu από την Disney αφού η Disney συμφώνησε να αποκτήσει την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της Fox στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκλεισε στις αρχές του 2019, είπαν δύο από τα άτομα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικός. Η Disney, οπλισμένη με το 66% της ιδιοκτησίας μετά την απόκτηση του μειοψηφικού μεριδίου της Fox στο Hulu, απέρριψε την ιδέα, είπαν οι άνθρωποι.

Αποκλεισμένος από την αγορά όλου του Hulu, η διαρκής πίστη της Comcast στην επιχείρηση οδήγησε στην ασυνήθιστη συμφωνία που κατέληξαν οι δύο εταιρείες τον Μάιο του 2019, με την Comcast να συμφωνεί να πουλήσει τη μειοψηφική της συμμετοχή στη Disney ήδη από το 2024. Ως μέρος αυτής της συναλλαγής, η Disney εγγυήθηκε την πώληση τιμή αποτιμώντας το Hulu σε τουλάχιστον 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το ποσό αυξήθηκε νωρίτερα στην πανδημία, δίνοντας στην Comcast κάποια ελπίδα ότι η Disney μπορεί να επιλέξει να ξεφορτώσει το Hulu αντί να πληρώσει στην Comcast μια τεράστια επιταγή για το υπόλοιπο, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Η αποφόρτωση του Hulu θα είχε επιτρέψει στη Disney να εστιάζει και τα χρήματά της κυρίως στο Disney+.

«Νομίζω ότι αν η Disney μπορούσε να επαναφέρει το ρολόι σήμερα, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα συνάψει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Neil Begley, αναλυτής της Moody’s Investors Services. «Η Disney έχει αυτόν τον τεράστιο λογαριασμό να πληρώσει το 2024 σε μια εποχή που ήδη επενδύουν πολλά χρήματα στη Disney+».

Η απόκτηση του Hulu από την Disney θα επιβάρυνε επίσης τις προσπάθειες ροής της Comcast. Το Hulu θα γίνει αμέσως το εμβληματικό στοιχείο ροής της Comcast, αντικαθιστώντας το Peacock της NBCUniversal, το οποίο έχει προσθέσει μόλις 13 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή στα σχεδόν δύο χρόνια ύπαρξής του. Το Hulu έχει 46,2 εκατομμύρια συνδρομητές. Το Peacock θα μπορούσε να ζήσει ως η δωρεάν επιλογή της NBCUniversal που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Το Peacock έχει ήδη μια ελεύθερη βαθμίδα, με εκατομμύρια χρήστες.

Αρκετά κορυφαία στελέχη της Comcast πιστεύουν επίσης ότι το Hulu δεν έχει τόσο νόημα να συνδυάζεται με τα περιουσιακά στοιχεία της Disney όσο στο NBCUniversal, ειδικά με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η Disney+ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια βαθμίδα που υποστηρίζεται από διαφημίσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Hulu είναι η υπηρεσία της Disney που υποστηρίζεται από διαφημίσεις εδώ και χρόνια. Η Disney θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει το Hulu ως το διαφημιστικό της παιχνίδι στο μέλλον, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Bob Chapek επέλεξε να κάνει εκδόσεις τόσο του Disney+ όσο και του Hulu με και χωρίς διαφημίσεις.

Οι εκπρόσωποι της Disney και της Comcast αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Bob Chapek, Διευθύνων Σύμβουλος της Walt Disney Company και πρώην επικεφαλής της Walt Disney Parks and Experiences, μιλά κατά τη διάρκεια μιας προεπισκόπησης μέσων της έκθεσης D23 Expo 2019 στο Anaheim της Καλιφόρνια, στις 22 Αυγούστου 2019.

Patrick T. Fallon | Bloomberg μέσω Getty Images

Γιατί η Disney θέλει τον Hulu

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του Netflix φέτος οδήγησε σε συνολική υποτίμηση στον τομέα ροής. Τα στελέχη της Comcast εκτιμούν το Hulu «σημαντικά υψηλότερα» από 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια και πιθανώς έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ένας από τους ανθρώπους. Αυτό είναι χαμηλότερο από περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε το άτομο. Εάν η Disney εμμείνει στο σχέδιό της να εξαγοράσει το Comcast μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, υπάρχει ακόμη χρόνος για σημαντικές διακυμάνσεις στην αποτίμηση.

Η απόφαση της Disney να μειώσει Η καθοδήγηση της Disney+ για το 2024 και η επακόλουθη κίνησή της να αυξήσει τις τιμές σηματοδότησε στη Wall Street ότι ο Chapek δεν επικεντρώνεται πλέον στην προσθήκη συνδρομητών με κάθε κόστος.

Έστειλε ένα μήνυμα στην Comcast ότι ο Hulu είναι πιθανόν στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Disney. Εξαιρουμένου του Hulu με Live TV, τα μέσα έσοδα του Hulu ανά χρήστη είναι 12,92 $ ανά μήνα. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο το παγκόσμιο ARPU της Disney+ των 4,35 $ και υπερδιπλάσιο του ARPU της Disney+ στις ΗΠΑ και τον Καναδά (6,27 $).

Η Disney έχει δημιουργήσει μια στρατηγική ροής γύρω από τη ομαδοποίηση των Disney+, Hulu και ESPN+. Ενώ η Disney αύξησε την τιμή της Disney+ κατά 38% και την τιμή της ESPN+ κατά 43%, αύξησε μόνο την προσφορά της σε πακέτο σε Disney+, Hulu (με διαφημίσεις) και ESPN+ κατά 1 $, από 13,99 $ σε 14,99 $. Αυτό υποδηλώνει ότι η πιο προτιμώμενη επιλογή της Disney είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν για ολόκληρο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του Hulu.

Οι εταιρείες πολυμέσων και ψυχαγωγίας έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στη δημιουργία κερδοφόρων συνδρομητών, αντί στην απλή απόκτηση συνδρομητών, τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάπτυξη ροής σε όλο τον κλάδο έχει επιβραδυνθεί. Εάν η Disney δεν συναλλάσσεται με την ανάπτυξη της Disney+, η Hulu γίνεται πιο σημαντικό μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της.

«Οι άνθρωποι γίνονται πιο συνετοί σχετικά με τις δαπάνες τους», δήλωσε ο Kevin Mayer, πρώην επικεφαλής του streaming της Disney, στο CNBC τον περασμένο μήνα. «Υπάρχει μια ανανεωμένη έμφαση από τη Wall Street όχι μόνο στον αριθμό των συνδρομητών στην κορυφή αλλά και στον τελικό αριθμό. Νομίζω ότι είναι υγιές».

Comcast εναντίον Disney

Υπάρχει επίσης το θέμα της ανταγωνιστικής δυναμικής. Ένας βασικός λόγος που η Disney κράτησε τον Hulu και απέκτησε άλλα περιουσιακά στοιχεία της Fox, ήταν ειδικά για να τα κρατήσει από το Comcast, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η παράδοση του Hulu στην Comcast θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και θα αποδυνάμωνε τη Disney, σκέφτηκε ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος Μπομπ Ίγκερ, είπε ο κόσμος.

Η Comcast έχει ήδη λάβει μέτρα για να αποδυναμώσει τον Hulu, υποθέτοντας ότι η Disney θα το διατηρήσει. Νωρίτερα φέτος, Η Comcast αποφάσισε να αφαιρέσει περιεχόμενο όπως το “Saturday Night Live” και το “The Voice” από την υπηρεσία ροής και να το βάλει στο Peacock. Αυτή η αλλαγή θα γίνει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η Comcast έχει ήδη διαθέσει ορισμένα από τα έσοδα που θα λάβει για την αποπληρωμή του χρέους. Τα στελέχη της Comcast λένε ότι δεν χρειάζονται τα μετρητά και δεν επιδιώκουν ανεξάρτητα να επιταχύνουν ένα χρονοδιάγραμμα, είπαν δύο από τους ανθρώπους.

Η επιθυμία του Dan Loeb

Daniel Loeb

Simon Dawson | Bloomberg | Getty Images

Ο ακτιβιστής επενδυτής Dan Loeb’s Third Point Capital αγόρασε νέο μερίδιο στη Disney τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι η Disney δεν πρέπει μόνο να ολοκληρώσει τη συμφωνία της για τη Hulu, αλλά και επιταχύνετε το χρονισμό του.

«Προτρέπουμε την εταιρεία να κάνει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει το εναπομένον μειοψηφικό μερίδιο της Comcast πριν από τη συμβατική προθεσμία στις αρχές του 2024», δήλωσε ο Loeb είπε σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Τσάπεκ. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν φρόνιμο για την Disney να πληρώσει ένα μέτριο ασφάλιστρο για να επιταχύνει την ενσωμάτωση, αλλά γνωρίζουμε ότι ο πωλητής μπορεί να έχει μια παράλογη προσδοκία τιμής αυτήν τη στιγμή (ενώ σημειώνουμε ότι ο πωλητής έχει ήδη λάβει την απόφαση να αφαιρέσει πρόωρα το δικό του περιεχόμενο από την πλατφόρμα.) Γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εσάς και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία προτού η Comcast υποχρεωθεί συμβατικά να το κάνει σε περίπου 18 μήνες.”

Η Disney δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στις λεπτομέρειες των αιτημάτων του Loeb και δεν έχει αποφασίσει εάν σχεδιάζει να επιταχύνει ένα χρονοδιάγραμμα για την αγορά του μεριδίου της Comcast στο Hulu, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αποκάλυψη: Η Comcast είναι η μητρική εταιρεία της NBCUniversal, η οποία κατέχει το CNBC.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: Η συμμετοχή της Disney στα έργα και θα μπορούσε να προσφέρει αποκλειστικό περιεχόμενο ή εμπειρίες