Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου μετά τα χαμηλά του 2022 από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Μια άποψη δείχνει το δεξαμενόπλοιο Chao Xing στον τερματικό σταθμό αργού πετρελαίου Kozmino στην ακτή του κόλπου Nakhodka κοντά στο λιμάνι της πόλης Nakhodka, Ρωσία, 12 Αυγούστου 2022. REUTERS/Tatiana Meel/File Photo

Της Laila Kearney

(Reuters) – Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερά στις αρχές του ασιατικού εμπορίου την Πέμπτη, αφού βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, καθώς η παραγωγή και τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την ίδια στιγμή που αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η οικονομική επιβράδυνση θα αποδυνάμωνε τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 62 σεντς ή 0,8% στα 77,79 δολάρια το βαρέλι έως τις 01:30 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 69 σεντς ή 1% στα 72,70 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent είχε διακανονιστεί την Τετάρτη κάτω από το χαμηλό κλεισίματος του προηγούμενου έτους που άγγιξε την πρώτη ημέρα του 2022, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate είχε υποχωρήσει σε νέο ετήσιο χαμηλό.

Η παραγωγή αυξήθηκε στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χαλάρωση της ζήτησης. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 219,1 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα αποστάγματος, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ και του πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν τα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το τρίτο τρίμηνο. Η χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα, μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών αργού πετρελαίου στον κόσμο, βοήθησε επίσης στη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους για να επιλύσουν τις ουρές πετρελαιοφόρων στα ανοιχτά της Τουρκίας, δήλωσε αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την εφαρμογή νέων περιορισμών στις 5 Δεκεμβρίου από την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Τουλάχιστον 20 πετρελαιοφόρα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις για να περάσουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στη Μεσόγειο, καθώς οι αερομεταφορείς αγωνίζονται για να τηρήσουν τους τουρκικούς κανόνες.