Πώς επηρεάζει ο αυτοματισμός το ψηφιακό μάρκετινγκ;

“Αυτοματισμός”, η λέξη έχει γίνει το τσιτάτο στις κοινότητες ψηφιακού μάρκετινγκ πρόσφατα. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημιουργία πελατών έως τις καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις διαφημίσεις PPC, οι δραστηριότητες ψηφιακού μάρκετινγκ γίνονται όλο και πιο προγραμματισμένες μέρα με τη μέρα.

Στην καθημερινή μας ζωή, οι χειρωνακτικές εργασίες απειλούνται επανειλημμένα από την τεχνολογία. Αλλά αυτή η μειωμένη απαίτηση ανθρώπινης συμμετοχής δεν είναι απρόσιτη για τις παραδοσιακές βιομηχανίες εργασίας. Καθώς η αυτοματοποίηση αρχίζει να διαπερνά το διαδικτυακό τοπίο, μια παρόμοια ανησυχία έρχεται στο μυαλό μας.

Εάν είστε στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ, μπορεί να μπερδευτείτε σχετικά με το τι είδους επίδραση θα μπορούσε να έχει ο αυτοματισμός στην καριέρα σας. Είναι αλήθεια ότι η αυτοματοποιημένη τεχνολογία καταλαμβάνει σχεδόν κάθε πτυχή του διαδικτυακού κόσμου και θα συνεχίσει να επηρεάζει συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις εργασίας. Ξέρετε όμως ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πώς;

Ας μάθουμε πώς η αυτοματοποίηση αλλάζει την αφοσίωση και την εμπειρία των πελατών σε όλες τις πτυχές του Digital Marketing, είτε πρόκειται για SEO, SEM, Email Marketing, Διαφήμιση μέσω προγραμματισμούή οποιαδήποτε άλλη πτυχή.

Ο αυτοματισμός έχει αυξήσει το επίπεδο ανταγωνισμού στον τομέα της εργασίας

Με την υιοθέτηση των υπολογιστών στα γραφεία το 1970, την αυξανόμενη χρήση αυτής της τεχνολογίας μέχρι το 1990 και στη συνέχεια τη χρήση του Διαδικτύου γύρω στο έτος, το 2000, το ψηφιακό μάρκετινγκ έχει ήδη δει πολλές αλλαγές.

Και με τα σημερινά chatbot και τα περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης να εμφανίζονται παντού, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους ανθρώπους σε συγκεκριμένους κλάδους να αναρωτιούνται εάν η παρούσα δουλειά τους θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια.

Για τους εμπόρους, η ανησυχία είναι σχεδόν η ίδια. Οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες προβολής γίνονται γρήγορα όλο και πιο προηγμένες, όπως τα προγράμματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Siri, το οποίο λειτουργεί με αναγνώριση φωνής.

Κατά το παρελθόν και σήμερα, υπήρξε κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν οι υπολογιστές είναι υπεύθυνοι για την κλοπή θέσεων εργασίας ή τις θέσεις εργασίας που απλώς άλλαξαν στη φύση τους, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να μετακινηθούν σε παρόμοιες αλλά ίσως πιο ελκυστικές θέσεις καθώς απομακρύνονται από τη μονότονη εργασία.

Για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, υπήρξαν διάφορες μετατοπίσεις προς την αυτοματοποίηση, αλλαγές που δεν θεωρούν απαραίτητα τις τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας ως μέρος του αποτελέσματος.

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει αλλαγές στις θέσεις εργασίας μάρκετινγκ

Σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αποτελούν κορυφαίες τεχνολογίες στο μάρκετινγκ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλους τους τύπους δραστηριοτήτων. Οι έμποροι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για:

  • Κατανοήστε το κοινό τους
  • Βελτιώστε τη διαδικασία παραγωγής περιεχομένου
  • Εξατομικεύστε προσφορές
  • Ερευνήστε πιο βαθιά
  • Εφαρμόστε γρήγορα δεδομένα σε επιχειρηματικές αποφάσεις
  • Συλλέξτε και αναλύστε τεράστιες ποσότητες δεδομένων

Ακριβώς όπως οι περισσότερες από τις τεχνολογικές αλλαγές στο παρελθόν, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ζήτηση για νέες δεξιότητες αντί να καταργήσει τις θέσεις εργασίας. Θα χρειαζόμαστε ακόμα ανθρώπους πίσω από το μάρκετινγκ, ανεξάρτητα από το τι. Για παράδειγμα, απαιτούμε από τους ανθρώπους να γράφουν προγράμματα συνομιλίας AI και να ελέγχουν τις συνομιλίες chatbot. Επίσης, ελέγξτε το παιχνίδι μετατροπής chatbot με τις καλύτερες στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ.

Ίσως το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε άτομα που μπορούν να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν για τεράστιες ποσότητες δεδομένων που εξετάζονται – δηλαδή, θα εξηγήσουν, θα επικοινωνήσουν και θα εφαρμόσουν τα δεδομένα σε μια επιχειρηματική στρατηγική. Εκεί είναι που η προγνωστική ανάλυση μπορεί να καταλάβει ορισμένα στατιστικά ή επαγγέλματα που σχετίζονται με τα μαθηματικά με κάποιους τρόπους. Αλλά κυρίως μόνο μέσω υπολογισμού. Αυτού του είδους οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν από τους ανθρώπους να τις καθοδηγούν και να τις κατανοούν.

Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν οι μισοί από τους 3500 επαγγελματίες του μάρκετινγκ που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη τώρα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για προγνωστική ανάλυση, όπως η βαθμολογία δυνητικού πελάτη, η οποία εξοικονομεί χρόνο στην ομάδα μάρκετινγκ και πωλήσεων, επιτρέποντας πιο ακριβείς προσπάθειες στόχευσης. Για ανάλυση και συλλογή δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει στους ανθρώπους χρόνο για να κάνουν άλλα πράγματα καθώς υπολογίζει και αξιολογεί διαφορετικές πτυχές των διαδικασιών πωλήσεων και μετατροπής.

Πώς θα αλλάξει η αυτοματοποίηση την εμπειρία του πελάτη;

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ήδη την εμπειρία του πελάτη με διάφορους τρόπους. Εφαρμογές Messenger όπως το WhatsApp χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως για την εξυπηρέτηση πελατών. Τα chatbots μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν στην απάντηση σε γενικές ερωτήσεις ή ακόμα και στην προσαρμογή των εμπειριών για τους αγοραστές. Μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να αναζητήσουν προϊόντα και να τους προτείνουν να αγοράσουν. Αν και δεν είναι ακόμη αρκετά προχωρημένοι ώστε να παρέχουν λεπτομερείς απαντήσεις ή να χειρίζονται τις συγκρούσεις, μπορούν να λύσουν απλά ερωτήματα εξυπηρέτησης πελατών που μπορεί να καταναλώσουν πολύ χρόνο. Η Walmart διαθέτει ρομπότ για να επιλέγει προϊόντα και να τα προσθέτει στα καλάθια αγορών, και αυτή η ρομποτική συλλογή είναι διαθέσιμη και σε μεγάλες αποθήκες όπως η Amazon.

Ποιες θέσεις εργασίας θα υποφέρουν;

Σύμφωνα με το CB Insights, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν λόγω της μηχανογράφησης. Μερικοί από αυτούς που κινδυνεύουν είναι εργαζόμενοι σε αποθήκες, υπηρεσίες και λιανοπωλητές. Ορισμένα εργοστάσια έχουν ήδη βιώσει κάποιες συνέπειες και πριν από μερικά χρόνια, περίπου 60.000 εργαζόμενοι της Foxconn, του κατασκευαστή του iPhone, ανταλλάχθηκαν με ρομπότ.

Σίγουρα, τα ρομπότ καταλαμβάνουν πολλές πτυχές του λιανικού εμπορίου, όπως και το ηλεκτρονικό εμπόριο, επομένως όσοι ασχολούνται ήδη με το λιανικό εμπόριο αλλά δεν είναι έμπειροι στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή έτοιμοι να βρουν εναλλακτικές λύσεις έχουν θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες των διαδικτυακών μάρκετινγκ όταν πρόκειται για δουλειές. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Δημιουργία Περιεχομένου

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αναλάβει ορισμένες εργασίες δημιουργίας περιεχομένου και επιμέλειας, με προγράμματα όπως το Wordsmith που βοηθά στη δημιουργία αυτοματοποιημένου περιεχομένου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη διεύθυνση και τη διαχείριση καμπανιών email μεγάλης κλίμακας καθώς και για την εξατομίκευσή τους πιο άμεσα χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από τις επαφές. Υπάρχουν πολλά αυτοματοποιημένα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκεί έξω και μερικά από αυτά χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην κατεύθυνση των πιθανών πελατών με τον σωστό τρόπο.

Αυτοματοποιημένες διαφημίσεις

Οι αυτοματοποιημένες διαφημίσεις γίνονται γρήγορα ο κανόνας, καθώς πλατφόρμες όπως το Google Ads και το Facebook στρέφονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για ανάλυση, στόχευση και συλλογή δεδομένων. Ακόμη και σε μικρή κλίμακα, αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει μια εταιρεία αρκετά δολάρια το χρόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, επομένως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους το λογισμικό θα μπορούσε να αντικαταστήσει επαγγέλματα. Η αυτοματοποίηση μάρκετινγκ είναι απαραίτητη για την εκτέλεση διαφημιστικών καμπανιών σε επιχειρήσεις με πολλές τοποθεσίες. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αυτοματισμού μάρκετινγκ μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πόρους ενώ βελτιστοποιείτε τις διαφημιστικές σας καμπάνιες.

Αλλά χρειάζεται επίσης να μάθουν οι άνθρωποι πώς να σχεδιάζουν, να γράφουν και να ελέγχουν διαφημίσεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι εξακολουθούν να απαιτείται να βοηθούν έναν συγκεκριμένο οργανισμό για να κατανοήσει πώς μια συγκεκριμένη διαφήμιση ή καμπάνια επηρεάζει τα αποτελέσματά τους. Η εκπαίδευση μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι οργανισμοί θα θέλουν ένα άτομο που να γνωρίζει καλά ένα συγκεκριμένο είδος λογισμικού.

Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;

Εάν θεωρείτε την αυτοματοποίηση ως απειλή και δεν είστε έτοιμοι να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αυτό το είδος λογισμικού, ναι, η δουλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά, εάν μαθαίνετε συνεχώς, όπως θα έπρεπε να είναι οι περισσότεροι ειδικοί στην ψηφιακή τεχνολογία, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτοματοποίηση προς όφελός σας και να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά.

Η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προσοχή στις τρέχουσες ευκαιρίες μάθησης για να αποφύγουν την απόλυση όσων δεν φαίνονται τόσο ικανοί στην τεχνολογία και στην εφαρμογή νέων επιπέδων τεχνολογίας.

Όσοι μπορούν να προσαρμόσουν και να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά τις ομάδες τους καθώς και να κατανοήσουν πώς να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι πιο ανταγωνιστικοί. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες αλλαγές, και αυτό χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό.

Εκπαίδευση και διορισμός

Καθώς η αυτοματοποίηση γίνεται δημοφιλής, είναι δύσκολο να προσληφθούν άτομα με δεξιότητες διαδικτυακού μάρκετινγκ, καθώς οι άνθρωποι απλώς δεν εκπαιδεύονται σε παραδοσιακά πανεπιστήμια. Τα παραδοσιακά πτυχία μάρκετινγκ δεν δίνουν το είδος της σημασίας στην τεχνολογία που χρειάζονται ώστε οι έμποροι να είναι ανταγωνιστικοί στον τομέα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 40% των θέσεων εργασίας στο μάρκετινγκ χρειάζονται πλέον ψηφιακές δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και περισσότερες διαδικτυακές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, και είναι ακριβοπληρωμένες θέσεις μάρκετινγκ. Οι εταιρείες μάρκετινγκ αναζητούν άτομα που μπορούν να χειριστούν στατιστικά, αναλυτικά στοιχεία και άλλα είδη μεγάλων δεδομένων. Δεν πρέπει μόνο να μπορούν να χειρίζονται μεγάλα δεδομένα, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τα σωστά εργαλεία για να το κάνουν στο μάρκετινγκ και σε άλλους τομείς. Επιπλέον, πρέπει να είναι έτοιμοι να μάθουν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εργαλεία, ακόμη κι αν δεν είναι ικανοί στην ανάλυση δεδομένων ή στα μαθηματικά.

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων δεν είναι ποτέ κακή ιδέα

Μπορεί να μην έχουμε πολλά να σκεφτούμε σχετικά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που «χάνονται» στο διαδικτυακό μάρκετινγκ για δύο βασικούς λόγους:

Οι διαδικτυακοί έμποροι εξαρτώνται ήδη από τις τεχνολογικές γνώσεις και πρέπει να προσαρμόσουν τις τακτικές και τις δεξιότητές τους για να παραμείνουν στην κορυφή των αλλαγών και των εξελίξεων για να διατηρήσουν τον εαυτό τους και τους πελάτες τους ανταγωνιστικούς.

Οι περιγραφές θέσεων εργασίας δεν είναι τόσο στατικές ή ταξινομημένες όσο μπορεί να ήταν κατά το παρελθόν, και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος των εμπόρους του μάρκετινγκ. Αν και μπορεί να μην έχετε όλη την εμπειρία ή τις δεξιότητες που αναφέρονται, ενδεχομένως να έχετε τις περισσότερες από αυτές και μια σαφή προθυμία να μάθετε.

Τι είναι λίγο πιο τρομακτικό και κάτι που πρέπει να προσέχουν όλοι οι έμποροι είναι η ταχύτητα με την οποία αναδύονται και αλλάζουν οι τάσεις της τεχνολογίας;

Πρέπει να είστε ενεργοί για να παραμένετε ενημερωμένοι για τις τάσεις που εκμεταλλεύονται την αυτοματοποίηση για να βελτιώσουν το ταξίδι ενός πελάτη, να δημιουργήσουν δυνητικούς πελάτες υψηλής ποιότητας και να κάνουν πολλαπλές εργασίες, και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την ειδικότητά τους.

Το να παραμένετε ενεργά στην κορυφή των τάσεων και να ενημερώνετε τις δεξιότητές σας όχι μόνο σας κάνει να ξεχωρίζετε στον αντίστοιχο τομέα σας, αλλά θα εντυπωσιάσετε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν ο αυτοματισμός «αναλαμβάνει» μια συγκεκριμένη δουλειά ή όχι, οι καλύτεροι διαδικτυακοί έμποροι κάνουν την διαδικτυακή μάθηση και την εκπαίδευση κύριο μέλημα.