Πώς επηρέασε η Federal Reserve τη χρηματιστηριακή αγορά του 2022

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της εδώ και έναν αιώνα, έχει αναδειχθεί ως ηγετική δύναμη στο χρηματιστήριο.

Αυτό το ανάστημα ενισχύθηκε από την υιοθέτηση από την κεντρική τράπεζα δύο μη συμβατικών εργαλείων πολιτικής τη δεκαετία του 2000 – αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και μελλοντική καθοδήγηση.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας αναφέρονται στην επείγουσα αγορά από τη Fed κρατικού χρέους και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Η μελλοντική καθοδήγηση αναφέρεται στις δημόσιες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη μελλοντική τροχιά των νομισματικών πολιτικών. Η καθοδήγηση συχνά υποδηλώνει την αναμενόμενη πορεία του στόχου επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πριν από μια αλλαγή πολιτικής.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες το 2022 είπαν επανειλημμένα στο κοινό να περιμένει αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες καθώς μάχεται τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό συνέβαλε σε μήνες πτώσης των τιμών σε όλο τον S&P500.

«Πιστεύω ότι ξέρουν ότι έπαιξαν και έχασαν και ότι πρέπει να κάνουν κάτι σοβαρό για να θέσουν ξανά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Τζέφρι Κάμπελ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και πρώην οικονομολόγος της Federal Reserve. «Φοβάμαι ότι έπαιξαν στοίχημα ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν πολύ πραγματικός στις αρχές του 2021».

Η Fed αντέδρασε στον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό με επτά αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τις εισηγμένες εταιρείες, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας.

Εν τω μεταξύ, χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Fed έχει μειωθεί πάνω από 336 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο του 2022. Οι ειδικοί λένε στο CNBC ότι οι πλήρεις συνδυασμένες επιπτώσεις αυτής της οικονομικής σύσφιξης είναι άγνωστες.

Αυτό έχει πολλούς ανθρώπους στη Wall Street να περιμένουν να αλλάξει η κεντρική τράπεζα και να μειώσει τα επιτόκια πίσω. Την ίδια ώρα, πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι ζητούν προσοχή.

«Αν έχετε κάποιον που έχει τον αντίχειρα της ζυγαριάς ή έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα για το τι πρόκειται να συμβεί, είτε πιστεύουμε ότι θα συμβούν καλά είτε άσχημα πράγματα, είναι καλύτερο να μην πολεμήσετε αυτήν την πολιτική». δήλωσε η Victoria Greene, ιδρυτική εταίρος και επικεφαλής επενδύσεων στην G Squared Wealth Management.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Τόσο τα γεγονότα του μαύρου κύκνου όσο και το συναίσθημα των επενδυτών παίζουν επίσης τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της τροχιάς των αγορών. «Σίγουρα μην πολεμάτε τη Fed, αλλά… μην πιστεύετε πολύ ότι η Fed είναι πανίσχυρη», είπε ο John Weinberg, επίτιμος σύμβουλος πολιτικής στο τμήμα έρευνας στην Federal Reserve Bank του Richmond.

Παρακολούθησε το βίντεο παραπάνω για να μάθετε πώς διαμόρφωσε η Fed το χρηματιστήριο του 2022.