Πρέπει να επιλέξω ένα CMS που είναι ειδικά για την επιχείρησή μου;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε ένα CMS που εξυπηρετεί την επιχείρησή σας. Αλλά αυτή είναι μια αόριστη δήλωση. Το CMS είναι ένα σημαντικό εγχείρημα ακόμα κι αν δεν κάνετε μεγάλη οικονομική επένδυση σε ένα. Ενσωματώνεται με όλες τις λειτουργίες και την ομάδα σας. Απαιτεί επίσης σχολαστική εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα σας πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να το μάθει. Επομένως, συνιστάται να επιλέξετε ένα CMS που να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησής σας.

Σαν εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων που επιλέγει ένα CMS για τους πελάτες μας σχεδόν καθημερινά, εδώ είναι τι μάθαμε για την εύρεση του τέλειου για την επιχείρησή σας.

Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που διαχειρίζεται την παραγωγή, την αποθήκευση και την παράδοση περιεχομένου για ιστότοπους ή εφαρμογές Ιστού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη διαχείριση τόσο στατικών όσο και δυναμικών ιστοσελίδων.

Τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν να διαχειρίζεστε το περιεχόμενο του ιστότοπού σας, όπως κείμενο, εικόνες, αρχεία ήχου, αρχεία βίντεο και άλλα μέσα. Παρέχουν μια διεπαφή για τη διαχείριση όλων των πτυχών του ιστότοπού σας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων σελίδων και περιεχομένου.

Για την επιχείρησή σας, το CMS σας θα πρέπει να κάνει τα εξής:

  • Το CMS σας θα πρέπει να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής σας πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων σελίδων και περιεχομένου.
  • Θα πρέπει να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ενημερώνετε εύκολα όλες τις σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπό σας σε ένα μέρος με ένα μόνο κλικ.
  • Θα πρέπει να μπορείτε να δημιουργείτε διαφορετικούς τύπους σελίδων για διαφορετικούς τύπους χρηστών ή τμήματα όπως πελάτες, υποψήφιους πελάτες κ.λπ.
  • Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για τη δημιουργία εσωτερικών πυλών όπως καταλόγους προϊόντων ή πύλες υποστήριξης πελατών, οι οποίες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να χρειάζεται να περνούν πολλά βήματα ή να μεταπηδούν από τη μια οθόνη στην άλλη κάθε φορά που θέλουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται σε ένα θέμα.

Τύποι πλατφορμών CMS

Πλατφόρμες CMS ανοιχτού κώδικα

Αυτοί είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος CMS και έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και λειτουργιών. Είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, αλλά απαιτούν τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις ώστε οι χρήστες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μικρή αλλά κρίσιμη επένδυσή τους.

Ιδιόκτητες πλατφόρμες CMS

Τα ιδιόκτητα CMS δημιουργούνται από εταιρείες και οργανισμούς που αναπτύσσουν, συντηρούν και εμπορεύονται τα δικά τους προϊόντα λογισμικού. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις επιλογές ανοιχτού κώδικα, αλλά τείνουν επίσης να προσφέρουν εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής και πρόσθετες μονάδες που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση του ιστότοπού σας.

Πλατφόρμες SaaS CMS

Σε αυτόν τον τύπο CMS, ο ιστότοπός σας φιλοξενείται σε έναν πάροχο υπηρεσιών που βασίζεται σε σύννεφο, ο οποίος σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη λειτουργία του ιστότοπού σας με αντάλλαγμα ένα τέλος συνδρομής. Αυτό σας γλιτώνει από το να μάθετε πώς να προγραμματίζετε ή να δημιουργείτε έναν ιστότοπο μόνοι σας — πληρώνετε απλώς μια μικρή μηνιαία χρέωση και κάνετε τα πάντα για εσάς σε ένα μέρος!

Πώς να επιλέξετε το σωστό CMS για την επιχείρησή σας

Μερικά από τα οφέλη της χρήσης ενός CMS περιλαμβάνουν:

– Διαχειριστείτε εύκολα το περιεχόμενό σας με εργαλεία επεξεργασίας μεταφοράς και απόθεσης.

– Δημοσίευση νέου περιεχομένου από οπουδήποτε στον κόσμο.

– Έλεγχος της πρόσβασης στον ιστότοπό σας με προσαρμόσιμα δικαιώματα χρήστη και συστήματα ασφαλείας.

– Εύκολη προσθήκη νέων σελίδων και υποσελίδων χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.

Εάν το CMS σας δεν κάνει κανένα από τα δύο, πρέπει να επιλέξετε ένα καλύτερο για την επιχείρησή σας. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Αξιολογήστε τις ανάγκες σας

Το πρώτο βήμα για την επιλογή του σωστού CMS για την επιχείρησή σας είναι η αξιολόγηση των τρεχουσών αναγκών σας. Μήπως ήρθε η ώρα για μια νέα πλατφόρμα; Πώς ταιριάζει με τους στόχους και τις προτεραιότητές σας; Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε σε αυτά είναι να μιλήσετε με την ομάδα σας γιατί είναι αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν πρωτίστως. Ρωτήστε τους τι τους αρέσει στο τρέχον σύστημα και τι θα ήθελαν να δουν να βελτιώνεται πριν επενδύσουν σε ένα νέο.

Ρωτήστε αν διευκολύνει τη δουλειά σας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα CMS πρέπει να ενσωματωθεί με ολόκληρη την ομάδα σας και όλες τις λειτουργίες σας. Επομένως, αυτή είναι η στιγμή να αξιολογήσετε εάν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην ομαλή μετανάστευση των πάντων. Η έγκαιρη γνώση αυτής της γνώσης μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα αργότερα.

Το CMS που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί τις ανάγκες της ομάδας σας. Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο στη χρήση ώστε να σας κάνει να θέλετε να τραβήξετε τα μαλλιά σας. Και πρέπει επίσης να διευκολύνει τα μη τεχνικά άτομα στην ομάδα σας (που μπορεί να έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και δεξιότητες) να συνεισφέρουν το δικό τους περιεχόμενο και τις επεξεργασίες τους.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε εσείς και τα μέλη της ομάδας σας για να μάθετε το νέο σύστημα. Εάν υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές ή σχεδιαστές στην ομάδα σας, τότε αυτό θα επηρεάσει τη διάρκεια του έργου. Όπως μπορείτε να πείτε, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά κάθε πτυχή πριν βάλετε τα χρήματά σας σε ένα CMS.

Συγκρίνετε χαρακτηριστικά

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι έχει να προσφέρει το CMS και πώς θα βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, εάν αναζητάτε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει λειτουργίες όπως ενσωμάτωση πληρωμών, επιλογές αποστολής και παρακολούθηση παραγγελιών. Αν ψάχνετε για μια πλατφόρμα blogging, βεβαιωθείτε ότι επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν εύκολα αναρτήσεις ιστολογίου και να διαχειρίζονται λογαριασμούς κοινωνικών μέσων.

Λάβετε υπόψη ότι ένα καλό CMS θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε, αλλά δεν θα κάψει τρύπα στην τσέπη σας.

Αξιολογήστε πόσο ασφαλές είναι το CMS σας

Όσον αφορά την ασφάλεια, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι επιθέσεων: εξωτερικές και εσωτερικές. Μια εξωτερική επίθεση είναι όπου κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα εκτός του συστήματος (για παράδειγμα, εάν ένας χάκερ προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία πελατών μέσω email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Από την άλλη πλευρά, μια εσωτερική επίθεση είναι όταν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα εντός του συστήματος (για παράδειγμα, εάν ένας χάκερ προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία μέσω επιθέσεων SQL injection). Ένα καλό CMS θα έχει μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν την πραγματοποίηση και των δύο τύπων επιθέσεων (οπότε φροντίστε να διαβάσετε σχετικά!).

Ελέγξτε πόσο επεκτάσιμο είναι

Η επεκτασιμότητα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές σας όταν επιλέγετε ένα CMS. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να περιμένετε τον ιστότοπό σας να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου χωρίς να έχετε προβλήματα με την απόδοση. Ένα CMS είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για αντικατάσταση. Επομένως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές σας ανάγκες. Και αν το CMS σας δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξή σας, δεν θα είναι η κατάλληλη επένδυση για εσάς.

Η επιλογή του σωστού CMS για την επιχείρησή σας μοιάζει πολύ με την επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη για την επιχείρησή σας. Πρέπει να ξέρετε τι ψάχνετε για να βρείτε το σωστό. Έτσι, εάν δεν είστε σίγουροι για τις ανάγκες σας, οι ειδικοί μας στην ανάπτυξη ιστού μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την τέλεια λύση για την επιχείρησή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε!