Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης: Το Πρότυπο για την Απόδοση

Όταν πρόκειται για την κατανόηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει μια επιλογή.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) εάν θέλουν ανεξάρτητη πιστοποίηση για την επαλήθευση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου τους. Ή μπορούν να ελέγξουν έξω Σύγκριση Ενέργειας Επιχειρήσεων ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για να τους βοηθήσετε.

Το EPC απαιτείται από τη νομοθεσία σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι το πρότυπο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου και τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή.

Τι είναι το Πιστοποιητικό Εμπορικής Ενεργειακής Απόδοσης;

Το Εμπορικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) είναι μια βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης για ένα κτίριο που χρησιμοποιεί μέτρα της απόδοσής του για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πόσο αποδοτικό θα είναι να λειτουργήσει.

Το εισήγαγαν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2007, και το 2008 εισήχθη στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ECP που υπάρχουν για κατοικίες.

Τα CEPC εκδίδονται σε ιδιοκτήτες από διαπιστευμένους οργανισμούς και δίνουν βαθμολογία μεταξύ A+ και G, με το A+ να είναι το πιο αποτελεσματικό.

Οι βαθμολογίες είναι από το ποσό των εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). που παράγεται από ένα ακίνητο, σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να είναι σε αυτόν τον βαθμό.

Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας του ακινήτου και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενθαρρύνοντας βελτιώσεις.

Χρειάζονται όλα τα κτίρια EPC;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Αλλά πρώτα, πρέπει να έχετε ένα εμπορικό EPC εάν:

 • Είστε ιδιοκτήτης που νοικιάζει ή πουλάει τις εγκαταστάσεις.
 • Το κτίριο έχει πλέον ολοκληρωθεί.
 • Εάν υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των τμημάτων μέσα στο κτίριο, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για διαφορετικά επαγγέλματα. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές ή προσθήκες στα συστήματα θέρμανσης, αέρα και εξαερισμού.

Εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι το κτίριο είναι κάποιο από τα παρακάτω, τότε δεν χρειάζεστε EPC:

 • που αναφέρονται και οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα το αλλοιώσουν απαράδεκτα
 • μια προσωρινή δομή που θα χρησιμοποιήσετε μόνο για δύο χρόνια
 • χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων
 • μια βιομηχανική τοποθεσία, όπως εργαστήρια ή μη οικιστικά γεωργικά κτίρια που δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια
 • ένα ανεξάρτητο κτίριο, συχνά με συνολική επιφάνεια μικρότερη από 50 τετραγωνικά μέτρα
 • εγκατάσταση προς κατεδάφιση, παρέχοντας όλες τις κατάλληλες εγκρίσεις σχεδιασμού και διατήρησης.

Επίσης, ένα κτίριο εγκαταλείπεται εάν ισχύουν όλα τα ακόλουθα:

 • πρόκειται να πουληθεί ή να ενοικιαστεί με κενή ιδιοκτησία,
 • είναι κατάλληλο για κατεδάφιση και μπορείτε να ανακατασκευάσετε τον ιστότοπο
 • ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής έχει ζητήσει πολεοδομική άδεια για την κατεδάφιση της κατασκευής

Πώς παίρνετε το EPC;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αποκτήσετε ένα EPC:

 • Εάν αγοράζετε ένα νέο σπίτι, ο δικηγόρος σας θα κανονίσει τη διενέργεια EPC από έναν επαγγελματία αξιολογητή. Το κόστος θα είναι με τα νομικά τέλη για την αγορά του ακινήτου.
 • Εάν νοικιάζετε ένα ακίνητο, ο ιδιοκτήτης σας πρέπει να σας παράσχει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης εντός 28 ημερών από τη γραπτή λήψη του αιτήματός σας.
 • Εάν πουλάτε ένα ακίνητο, ένας επαγγελματίας αξιολογητής πρέπει να το κάνει δωρεάν πριν το διαθέσει στην αγορά.

Πόσο κοστίζει?

Το κόστος ενός EPC θα ποικίλλει ανάλογα με το κτίριο. Ωστόσο, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε μεταξύ 100 και 200 ​​£, συν ΦΠΑ.

Πόσο διαρκεί ένα εμπορικό EPC;

Τα εμπορικά EPC, όπως και τα εγχώρια EPC, ισχύουν για δέκα χρόνια.

Τι συμβαίνει κατά την επίσκεψη του αξιολογητή;

Ο αξιολογητής θα κοιτάξει γύρω από την ιδιοκτησία σας και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση ενέργειας. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης έναν ειδικό μετρητή για να μετρήσουν πόση ενέργεια καταναλώνετε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας.

Εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, ο αξιολογητής θα σας ενημερώσει. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η αλλαγή της θερμοκρασίας σε έναν θερμοστάτη ή το σβήσιμο των φώτων σε άδεια δωμάτια.

Ο αξιολογητής θα ελέγξει επίσης εάν τυχόν προβλήματα με τη μόνωση ή τον αερισμό του κτιρίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια θερμότητας ή ψύξη πιο γρήγορα από όσο χρειάζεται.

Εάν εντοπίσουν προβλήματα, μπορούν να σας προτείνουν τρόπους για να τα διορθώσετε και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της ιδιοκτησίας σας.

Τι βαθμολογία EPC χρειάζεστε;

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2018, εάν θέλετε να μισθώσετε εμπορική ιδιοκτησία σε νέο ενοικιαστή ή να επανεκδώσετε μίσθωση με υπάρχοντα μισθωτή, το ακίνητο πρέπει να έχει βαθμολογία EPC ‘E’ ή μεγαλύτερη.

Εάν το ακίνητο έχει βαθμολογία “F” ή “G”, δεν θα μπορείτε να το μισθώσετε και θα χρειαστεί να διερευνήσετε μέτρα για να αυξήσετε την ενεργειακή του απόδοση.

Αυτές οι απαιτήσεις θα ισχύουν για όλες τις μισθώσεις, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων, από τον Απρίλιο του 2023.

Επιπλέον, ως μέρος της υπόσχεσης της κυβέρνησης να επιτύχει μείωση 80% στις εκπομπές CO2 έως το 2050, τα ενοικιαζόμενα σπίτια πιθανότατα θα πρέπει να έχουν βαθμολογία «D» ή υψηλότερη έως το 2025 και βαθμολογία «C» ή υψηλότερη έως το 2030.

Χρειάζεται να εμφανίσετε το EPC σας;

Εάν ισχύουν όλοι οι ακόλουθοι όροι, πρέπει να δείξετε το EPC επισυνάπτοντάς το στο κτίριο της επιχείρησής σας:

 • Ολόκληρη η χρησιμοποιήσιμη επιφάνεια δαπέδου υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα.
 • Το κοινό επισκέπτεται τακτικά τη δομή.
 • Ένα EPC είναι έτοιμο για πώληση, ενοικίαση ή ανάπτυξη του κτιρίου.

Εάν δεν παρέχετε ένα EPC σε οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή, ενδέχεται να τιμωρηθείτε μεταξύ 500 £ και 5.000 £. Αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από την εκτιμώμενη αξία του κτιρίου.

Μπορείτε να κάνετε έφεση για ποινή;

Μπορείτε να κάνετε ένσταση και να ζητήσετε επανεξέταση εάν έχετε τιμωρηθεί άδικα επειδή δεν έχετε EPC. Η ειδοποίησή σας για το πρόστιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς να προχωρήσετε.

Θα λάβετε μια επιστολή που θα επιβεβαιώνει την ποινή εάν αρνηθούν την έφεσή σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να υποβάλετε έφεση στο δικαστήριο της κομητείας (ή στο δικαστήριο του σερίφη στη Σκωτία), αλλά πρέπει να το ολοκληρώσετε εντός 28 ημερών από τη λήψη της επιβεβαιωμένης ποινής σας.

Τελικές σκέψεις

Οι επιχειρήσεις πρέπει να ασχοληθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με το τελικό αποτέλεσμα. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχει μια εταιρεία είναι να εφαρμόσει ένα σύστημα παρακολούθησης ενέργειας.

Μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά συστήματα για να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας, αλλά κανένα δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο η λήψη ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Με αυτό το πιστοποιητικό, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουν χρήματα με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούν να το κάνουν επειδή οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιούν ενέργεια και τι βελτιώσεις μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τα έξοδα.

Για κάθε επιχείρηση, η επιτυχία έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και αυτά τα πιστοποιητικά θα χρησιμεύσουν ως εξαιρετικός πόρος για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν ακριβώς αυτό.