Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό 2 εβδομάδων, οι εταιρείες χαλκού καθώς το δολάριο υποχωρεί από την Investing.com

© Reuters.

Του Ambar Warrick

Investing.com – Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύτηκαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων την Πέμπτη, με τις αγορές μετάλλων να σημειώνουν ράλι καθώς το δολάριο υποχωρούσε λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα αμβλύνει τη γερακινή στάση της φέτος.

σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.666,79 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας για λίγο σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 1.675,03 δολάρια, ενώ διαπραγματεύθηκε στα 1.670,80 δολάρια η ουγγιά, ακριβώς κάτω από το υψηλό δύο εβδομάδων.

Οι τιμές των χρυσών σημείωσαν άλμα σχεδόν 1% την Τετάρτη και τώρα ανεβαίνουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα κέρδη βάζουν τώρα το κίτρινο μέταλλο μπροστά στο επόμενο σημαντικό εμπόδιο, ξεπερνώντας το όριο των $1.700.

Ο δείκτης υποχώρησε 0,1% την Πέμπτη, αφού υποχώρησε περισσότερο από 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ θα ωθήσει τη Fed να αμβλύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων φέτος. Οι αποδόσεις των ομολόγων δέχθηκαν επίσης πιέσεις.

Το δολάριο διαπραγματεύεται τώρα στο πιο αδύναμο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα μήνα και είναι σχεδόν 5% από το υψηλό είκοσι ετών που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ενώ οι αγορές αναμένουν σχεδόν ομόφωνα από τη Fed τον Νοέμβριο, οι προσδοκίες ότι θα επιφέρει αύξηση 50 bps τον Δεκέμβριο αυξάνονται.

Επί του παρόντος, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα σχεδόν 60% για αύξηση 50 bps στην τελευταία συνεδρίαση της Fed φέτος.

Η προοπτική μιας λιγότερο γερακινής Fed παρείχε μεγάλη ανακούφιση για τις τιμές του χρυσού, δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων φέτος εξάντλησε σημαντικά την απήχηση για το κίτρινο μέταλλο.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Fed μαλακώσει τη γεροσκόπικη στάση της, τα επιτόκια των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν υψηλά τουλάχιστον μέχρι το 2024, διατηρώντας τις τιμές του χρυσού υποτονικές.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού διαπραγματεύτηκαν σταθερά την Πέμπτη μετά από ράλι άνω του 4% την προηγούμενη συνεδρίαση.

διαπραγματεύτηκε γύρω στο υψηλό τριών εβδομάδων στα 3,540 δολάρια η λίβρα. Το κόκκινο μέταλλο, το οποίο σηματοδότησε ένα αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, επωφελήθηκε επίσης από την προοπτική έλλειψης προσφοράς τους επόμενους μήνες.

Η ζήτηση χαλκού αναμένεται επίσης να αυξηθεί καθώς η ηλεκτροδότηση αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.