Ο τυφώνας Nicole πυροδότησε πλημμύρες στις Μπαχάμες καθ’ οδόν προς τις ακτές του Ατλαντικού της Φλόριντα Από το Reuters

2/2
© Reuters. Οι επισκέπτες της παραλίας εμφανίζονται καθώς η τροπική καταιγίδα Nicole πλησιάζει την πολιτεία στο Μαϊάμι Μπιτς, Φλόριντα, ΗΠΑ, 8 Νοεμβρίου 2022. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα σοβαρής διάβρωσης της παραλίας από την καταιγίδα. REUTERS/Τζο Σκίπερ

2/2

Τους Brian Ellsworth και Jasper Ward

ΜΙΑΙΜΙ (Reuters) – Η τροπική καταιγίδα Nicole έφτασε στη δύναμη του τυφώνα καθώς έπληξε τις Μπαχάμες την Τετάρτη, πλήττοντας το έθνος του αρχιπελάγους των Δυτικών Ινδιών με ουρλιαχτούς ανέμους και μανιασμένο σερφ ενώ πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα.

Η Nicole, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως τυφώνας, έπνεε σταθερούς ανέμους ταχύτητας έως και 75 μιλίων την ώρα (120 χλμ. την ώρα) καθώς έφτανε στο νησί Grand Bahama, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Ακόμη και πριν φτάσει σε ένταση τυφώνα, η καταιγίδα εξαπέλυσε «εκτεταμένες πλημμύρες» σε μεγάλο μέρος των Μπαχάμες, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Grand Bahama, Eleuthera, Andros και Abacos, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, πλοίαρχος Stephen Russell σε συνέντευξη Τύπου.

Το Grand Bahama, το Bimini και τα νησιά Berry στη βορειοδυτική γωνία του νησιωτικού έθνους παρέμειναν υπό προειδοποίηση τυφώνα.

Καθώς η καταιγίδα έκλεισε νωρίτερα την ημέρα, ορισμένοι κάτοικοι των Μπαχάμες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω σφοδρών ανέμων και πλημμύρων.

Η Ann Wilmore, 60, από το Dundas Town στο νησί Abaco, εκκένωσε το τρέιλερ της και αναζήτησε καταφύγιο σε ένα κοντινό σπίτι. «Παρακολουθώ τον καιρό πολύ στενά», είπε ο Wilmore τηλεφωνικά.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας των Μπαχάμες ανέφερε μια καταιγίδα ύψους σχεδόν 1,2 μέτρων βόρεια της πόλης Treasure Cay στο Abaco. Κύματα σέρφινγκ πλημμύρισαν τουλάχιστον έναν δρόμο στο Νασάου, την πρωτεύουσα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ανατολική ακτή της Φλόριντα χτυπήθηκε από μακριά από τροπικές καταιγίδες ανέμους και μπόρες ως δυσοίωνος προάγγελος της πρόβλεψης επικίνδυνης καταιγίδας για την Πέμπτη σε μια πολιτεία που εξακολουθεί να αναρρώνει από την τελευταία καταστροφή του τυφώνα πριν από έξι εβδομάδες.

Το κέντρο της καταιγίδας αναμενόταν να περάσει πολύ βόρεια από το Μαϊάμι, την πολυπληθέστερη πόλη της Φλόριντα.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 45 κομητείες και μια προειδοποίηση για τυφώνα παραμένει αναρτημένη για μια έκταση 240 μιλίων στον Ατλαντικό της Φλόριντα από το Μπόκα Ράτον βόρεια μέχρι την παραλία Φλάγκλερ.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις για καταιγίδες για μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Φλόριντα, προειδοποιώντας ότι τα κύματα θαλασσινού νερού που προκαλούνται από τον άνεμο αναμένονταν να ξεπλύνουν τις παραλίες και να πλημμυρίσουν περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πολύ πέρα ​​από την ακτογραμμή.

Το κύμα καταιγίδας προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα όταν η τελευταία μεγάλη καταιγίδα, ο τυφώνας Ίαν, συνετρίβη εκεί στις 28 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 140 ζωές.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο DeSantis προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμαστούν.

«Παρακαλώ κάντε ένα σχέδιο», είπε. «Αυτή είναι πιθανό να είναι μια καταιγίδα που θα φτάσει στην ξηρά και θα επηρεάσει τεράστιες περιοχές της Φλόριντα αύριο».

Αν και όσοι αναζητούσαν περιέργεια έβγαιναν σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ρίξουν μια γεύση από το τρελό, ψηλό σερφάρισμα, να ποζάρουν για «selfies» του τροπικού κυκλώνα ή να τραβήξουν ένα βίντεο κλιπ της καταιγίδας, πολλοί έπαιρναν την κατάσταση πιο σοβαρά.

«Είχαμε πολλές πλημμύρες τις τελευταίες δύο καταιγίδες», είπε η Leanne Hansard, 53 ετών, κάτοικος Daytona Beach που επιβιβαζόταν στα παράθυρα του ασφαλιστικού γραφείου της οικογένειάς της. «Η Φλόριντα περιβάλλεται από νερό από όλες τις πλευρές, οπότε τελικά θα έχετε νερό».

Κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης ενέκρινε επείγουσα προστατευτική βοήθεια για τις 45 κομητείες που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι άνοιξαν 15 καταφύγια έκτακτης ανάγκης σε όλη την περιοχή, ενεργοποίησαν 600 στρατιώτες της Εθνοφρουράς για προσπάθειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης και έθεσαν 1.600 εργάτες κοινής ωφελείας σε ετοιμότητα για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση που είχε κοπεί από την καταιγίδα.

Περισσότερες από δώδεκα σχολικές περιοχές ήταν κλειστές την Τετάρτη και περισσότερες από 20 σχολικές περιφέρειες σε όλη την πολιτεία ήταν προγραμματισμένες να παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη.

Στην πορεία πρόβλεψής του, το κέντρο της Nicole αναμενόταν να συνεχίσει να σαρώνει τις βορειοδυτικές Μπαχάμες το βράδυ της Τετάρτης προτού πλησιάσει τις ακτές του Ατλαντικού της Φλόριντα, όπου οι μετεωρολόγοι είπαν ότι ήταν πιθανό να φτάσει στην ξηρά την Πέμπτη, ακόμα ως τυφώνας.

Αρκετές κομητείες κατά μήκος της ακτής της Φλόριντα εξέδωσαν υποχρεωτικές εντολές και ειδοποιήσεις εθελοντικής εκκένωσης για σπίτια κοντά στην ακτή και σε νησιά φραγμού.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις εμπορικές του δραστηριότητες στις 4 μ.μ. (2000 GMT) την Τετάρτη.

Η καταιγίδα είχε προβλεφθεί να μεταβεί στη νότια Τζόρτζια την Πέμπτη πριν μεταφερθεί στις Καρολίνες την Παρασκευή.