Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έφθασε σε υψηλό 8 ετών σε δοκιμή της περιστεριώτικης πολιτικής της BOJ Από το Reuters

Από τη Leika Kihara και τον Takahiko Wada

ΤΟΚΙΟ (Reuters) – Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού καταναλωτή της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε σε νέο υψηλό οκταετίας 3,0% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2% για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η πτώση του γιεν στα χαμηλά 32 ετών συνεχίζει να ωθεί τις εισαγωγές δικαστικά έξοδα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας καθώς προσπαθεί να στηρίξει μια αδύναμη οικονομία διατηρώντας εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία με τη σειρά τους τροφοδοτούν μια ανεπιθύμητη διολίσθηση του γεν που αυξάνει το κόστος εισαγωγής.

Η αύξηση του εθνικού βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα φρέσκα τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις της διάμεσης αγοράς και ακολούθησε άνοδο 2,8% τον Αύγουστο. Ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

Οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές στην Ιαπωνία και η πτώση του γιεν κάτω από το βασικό ψυχολογικό φράγμα των 150 για το δολάριο πιθανότατα θα κρατήσουν ζωντανές τις εικασίες της αγοράς για μια προσαρμογή στη θετική στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας τους επόμενους μήνες.

«Οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών οφείλονται κυρίως στο αυξανόμενο κόστος εισαγωγής και όχι στην ισχυρή ζήτηση. Ο Κυβερνήτης Kuroda μπορεί να διατηρήσει την πολιτική για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τον Απρίλιο, αν και το κλειδί είναι εάν η κυβέρνηση θα το ανεχθεί αυτό», δήλωσε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η BOJ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό των καταναλωτών σε νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας, λένε οι αναλυτές.

Ένας δείκτης που αφαιρεί το κόστος τόσο των φρέσκων τροφίμων όσο και της ενέργειας, τον οποίο η BOJ παρακολουθεί στενά ως βασικό μετρητή της υποκείμενης ισχύος του πληθωρισμού, αυξήθηκε 1,8% τον Σεπτέμβριο από πέρυσι, επιταχυνόμενος από άνοδο 1,6% τον Αύγουστο.

Καθώς ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας εξακολουθεί να είναι μέτριος σε σύγκριση με τις αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες, η BOJ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, παραμένοντας ακραία σε ένα παγκόσμιο κύμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.