Ο Κινέζος πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο συνοδεία από το συνέδριο του κόμματος Από το Reuters

© Reuters. Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao αφήνει τη θέση του δίπλα στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, 22 Οκτωβρίου 2022. REUTERS/

ΠΕΚΙΝΟ (Reuters) – Ο Κινέζος πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο συνοδεύτηκε απροσδόκητα από την τελετή λήξης του συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος το Σάββατο.

Ο Hu, 79 ετών, ο άμεσος προκάτοχος του Xi Jinping, καθόταν στα αριστερά του Xi. Τον οδήγησαν από τη σκηνή του κεντρικού αμφιθέατρο της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού στο Πεκίνο από δύο αεροσυνοδούς, είπε μάρτυρας του Reuters στο συνέδριο.

Το βίντεο που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνει έναν αεροσυνοδό να προσπαθεί επανειλημμένα να σηκώσει τον Χου από τη θέση του, τραβώντας τα ανήσυχα βλέμματα των αξιωματούχων που κάθονταν εκεί κοντά. Στη συνέχεια, ο Χου έβαλε το χέρι του σε ένα φύλλο χαρτιού που ήταν τοποθετημένο στο φάκελο του Xi, αλλά ο Xi έβαλε γρήγορα το χέρι του στο φύλλο.

Ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Λι Ζανσού, που κάθεται στα δεξιά του Χου, έδωσε τον φάκελο του πρώην προέδρου σε έναν διαχειριστή, σκουπίζοντας το κεφάλι του με ένα πανί αφού τελικά ο Χου σηκώθηκε όρθιος.

Φαινόμενος στενοχωρημένος, ο Χου φάνηκε να αντιστέκεται να φύγει καθώς οι αεροσυνοδοί τον συνόδευαν έξω, γυρνώντας πίσω στη θέση του κάποια στιγμή. Κατά την έξοδό του, αντάλλαξε λόγια με τον Σι και χάιδεψε τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, που κάθεται στα δεξιά του Σι, στον ώμο.

Το βίντεο του περιστατικού, εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεδομένης της σχολαστικής διαχείρισης σκηνής των περισσότερων τέτοιων γεγονότων, κοινοποιήθηκε ευρέως στο Twitter, αλλά δεν βρέθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας που λογοκρίθηκαν έντονα. Το Twitter είναι αποκλεισμένο στην Κίνα.

Στο Weibo της Κίνας (NASDAQ:) που μοιάζει με το Twitter, μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκαν στο περιστατικό σχολιάζοντας παλιές αναρτήσεις με τον Χου, μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται για την αποφυγή της λογοκρισίας του κυβερνοχώρου.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, η ενότητα σχολίων σχεδόν όλων των αναρτήσεων στο Weibo που περιείχαν το όνομα του Χου δεν ήταν πλέον ορατή, σύμφωνα με μια κριτική του Reuters.

Η κάλυψη της τελετής από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν περιελάμβανε τη σκηνή, η οποία συνέβη την ώρα που οι δημοσιογράφοι έμπαιναν στην αίθουσα.

Η επίσημη απογευματινή κάλυψη ειδήσεων του CCTV της τελετής λήξης του συνεδρίου του Σαββάτου περιελάμβανε πλάνα με τον Χου, κανονικά, πριν από το συμβάν.

Ο Χου είχε εμφανιστεί ελαφρώς ασταθής την περασμένη Κυριακή όταν τον βοήθησαν να ανέβει στην ίδια σκηνή για την τελετή έναρξης του συνεδρίου.

Αργά το Σάββατο, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έγραψε στο Twitter για το περιστατικό.

«Ο ρεπόρτερ του Xinhuanet, Liu Jiawen, έμαθε ότι ο Hu Jintao επέμενε να παραστεί στην τελική συνεδρίαση του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος, παρά το γεγονός ότι αφιερώνει χρόνο για να αναρρώσει πρόσφατα», ανέφερε.

«Όταν δεν αισθανόταν καλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, το προσωπικό του, για την υγεία του, τον συνόδευε σε μια αίθουσα δίπλα στον χώρο της συνάντησης για ξεκούραση. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», ανέφερε ένα δεύτερο tweet.

Δεν έγινε καμία αναφορά στον Χου στις εγχώριες αναρτήσεις του Xinhua στο Weibo.

Το συνέδριο που κάθε πέντε χρόνια ολοκληρώθηκε με τροποποιήσεις στο καταστατικό του κόμματος που εδραιώνουν το βασικό καθεστώς του Σι και τον καθοδηγητικό ρόλο της πολιτικής του σκέψης μέσα στο κόμμα.