Ο ιδρυτής της FTX Bankman-Fried τέθηκε υπό κράτηση μετά από κατηγορίες για απάτη, η εγγύηση αρνήθηκε από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Το λογότυπο του FTX εμφανίζεται στην είσοδο του FTX Arena στο Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ, 12 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Marco Bello/File Photo/File Photo/File Photo

Από τους Jared Higgs, Luc Cohen και Chris Prentice

NASSAU, Μπαχάμες/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters) – Ένας δικαστής από τις Μπαχάμες αρνήθηκε την εγγύηση του ιδρυτή FTX Sam Bankman-Fried την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον 30χρονο για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων και παραβίαση της νομοθεσίας της προεκλογικής εκστρατείας. μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες της Αμερικής.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του κατεστραμμένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, ντυμένος με μπλε κοστούμι χωρίς γραβάτα, κατέβασε το κεφάλι και αγκάλιασε τους γονείς του, αφού ο δικαστής είπε ότι ο κίνδυνος φυγής του ήταν πολύ «μεγάλος» και διέταξε να τον στείλουν σε σωφρονιστικό ίδρυμα στις Μπαχάμες μέχρι 8 Φεβρουαρίου.

Τα γεγονότα της ημέρας κάλυπταν μια εκπληκτική πτώση τις τελευταίες εβδομάδες για τον Bankman-Fried, ο οποίος συγκέντρωσε μια περιουσία αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς οδηγούσε την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων για να δημιουργήσει το FTX σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου πριν καταρρεύσει απότομα φέτος.

Σε ένα κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε το πρωί της Τρίτης, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Bankman-Fried είχε εμπλακεί σε ένα σχέδιο εξαπάτησης των πελατών της FTX, υπεξαιρώντας τις καταθέσεις τους για να πληρώσει για έξοδα και χρέη και για να κάνει επενδύσεις για λογαριασμό του crypto hedge fund του, Alameda Research LLC.

Εξαπάτησε επίσης τους δανειστές στην Alameda παρέχοντας ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του hedge fund και προσπάθησε να συγκαλύψει τα χρήματα που είχε κερδίσει από τη διάπραξη απάτης μέσω συρμάτων, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Κατηγόρησαν τον Bankman-Fried ότι χρησιμοποίησε τα κλεμμένα χρήματα για να βγάλει «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές εκστρατείας».

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η έρευνα ήταν «σε εξέλιξη» και «προχωρούσε γρήγορα».

«Ενώ αυτή είναι η πρώτη μας δημόσια ανακοίνωση, δεν θα είναι η τελευταία μας», είπε.

Ο Williams περιέγραψε την κατάρρευση ως μια από τις «μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία».

‘ΣΟΡΤΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ’

Πριν από τη σύλληψή του, ο Bankman-Fried, ο οποίος ίδρυσε την FTX το 2019, ήταν μια αντισυμβατική φιγούρα που φορούσε άγρια ​​μαλλιά, μπλουζάκια και σορτς σε εμφανίσεις σε πάνελ με πολιτικούς όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, συνεισφέροντας 5,2 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2020. Το Forbes καθόρισε την περιουσία του πριν από ένα χρόνο στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μπορείς να διαπράξεις απάτη με σορτς και μπλουζάκια στον ήλιο. Αυτό είναι δυνατό», είπε ο δικηγόρος Ουίλιαμς στους δημοσιογράφους.

Ο Bankman-Fried έχει ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη από τους πελάτες και έχει αναγνωρίσει αστοχίες επίβλεψης στην FTX, αλλά είπε ότι δεν πιστεύει προσωπικά ότι έχει ποινική ευθύνη.

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 115 ετών εάν καταδικαστεί και για τις οκτώ κατηγορίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς, αν και οποιαδήποτε ποινή θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων.

Ο Ουίλιαμς αρνήθηκε να πει εάν οι εισαγγελείς θα απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον άλλων στελεχών της FTX και εάν κάποιοι εμπιστευτικοί της FTX συνεργάζονταν με την έρευνα.

Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) όσο και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) κατέθεσαν επίσης μήνυση την Τρίτη.

Η CFTC μήνυσε την Bankman-Fried, την Alameda και την FTX, ισχυριζόμενη απάτη που αφορούσε περιουσιακά στοιχεία ψηφιακών εμπορευμάτων.

Τουλάχιστον από τον Μάιο του 2019, η FTX συγκέντρωσε περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές μετοχών σε ένα πολυετές «θρασύς, πολυετές σχέδιο» στο οποίο ο Bankman-Fried απέκρυψε την FTX διέτρεπε τα κεφάλαια των πελατών στην Alameda Research, ισχυρίστηκε η SEC.

Η ακροαματική διαδικασία της Τρίτης στις Μπαχάμες, όπου εδρεύει η FTX και όπου ο Bankman-Fried συνελήφθη στην περιφραγμένη κοινότητα του στην πρωτεύουσα, σηματοδότησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ο Bankman-Fried φάνηκε χαλαρός όταν έφτασε στο βαριά φρουρούμενο δικαστήριο των Μπαχάμες. Είπε στο δικαστήριο ότι θα μπορούσε να πολεμήσει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγγελείς από τις Μπαχάμες είχαν ζητήσει να αρνηθεί την εγγύηση στον Bankman-Fried εάν πολεμήσει την έκδοση.

“Κύριος. Ο Bankman-Fried εξετάζει τις κατηγορίες με τη νομική του ομάδα και εξετάζει όλες τις νομικές επιλογές του», δήλωσε ο δικηγόρος του, Mark S. Cohen, σε προηγούμενη δήλωση.

Ο Bankman-Fried αναμένεται να εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο στις Μπαχάμες στις 8 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΔΙΟ ‘BRAZEN’

Η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 11 Νοεμβρίου, αφήνοντας περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες και άλλους επενδυτές να αντιμετωπίζουν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατάρρευση αντηχούσε σε όλο τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και οδήγησε το bitcoin και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να πέφτουν κατακόρυφα.

Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX την ίδια ημέρα με την κατάθεση πτώχευσης. Η κρίση ρευστότητας του FTX ήρθε αφού χρησιμοποίησε κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών για να υποστηρίξει την ιδιόκτητη εμπορική εταιρεία Alameda, ανέφερε το Reuters. Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κεφάλαια πελατών είχαν εξαφανιστεί.

Η κατάρρευση ήταν μια από μια σειρά χρεοκοπιών στη βιομηχανία κρυπτογράφησης φέτος, καθώς οι αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν από τις κορυφές του 2021. Το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης είναι μια πλατφόρμα στην οποία οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάσσουν ψηφιακά μάρκες όπως το bitcoin.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, είπε στους νομοθέτες ότι η FTX έχασε 8 δισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα πελατών, λέγοντας ότι η εταιρεία έδειξε «απόλυτη συγκέντρωση ελέγχου στα χέρια μιας μικρής ομάδας εξαιρετικά άπειρων, μη εξελιγμένων ατόμων».

Καθώς οι νομικές προκλήσεις αυξάνονται, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τη δημιουργία νομοθεσίας για να χαλιναγωγήσει τον χαλαρά ρυθμιζόμενο κλάδο.

Η FTX μοιράστηκε τα ευρήματα με την SEC και τους εισαγγελείς των ΗΠΑ και ερευνά εάν οι γονείς του Bankman-Fried συμμετείχαν στην επιχείρηση.