Ο ιδρυτής της Ant Group, Jack Ma, εγκαταλείπει τον έλεγχο σε βασική ανανέωση

Ο ιδρυτής της Alibaba Jack Ma παρευρίσκεται στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματιών Zhejiang στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Hangzhou στις 13 Νοεμβρίου 2019 στο Hangzhou της επαρχίας Zhejiang της Κίνας.

VCG | Getty Images

Ο ιδρυτής της Ant Group, Jack Ma, θα παραιτηθεί από τον έλεγχο του κινεζικού γίγαντα fintech σε μια γενική αναθεώρηση που επιδιώκει να χαράξει μια γραμμή σε μια κανονιστική καταστολή που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάργηση του μαμούθ ντεμπούτου του στο χρηματιστήριο πριν από δύο χρόνια.

Η IPO των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ant, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο του 2020, οδηγώντας σε αναγκαστική αναδιάρθρωση της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και σε εικασίες ότι ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος θα έπρεπε να παραχωρήσει τον έλεγχο.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η παραίτηση από τον έλεγχο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εταιρεία να αναβιώσει την IPO της, οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο όμιλος το Σάββατο, ωστόσο, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση λόγω των κανονισμών εισαγωγής.

Η εγχώρια αγορά μετοχών Α της Κίνας απαιτεί από τις εταιρείες να περιμένουν τρία χρόνια μετά την αλλαγή στον έλεγχο στο χρηματιστήριο. Η αναμονή είναι δύο χρόνια στην αγορά STAR τύπου Nasdaq της Σαγκάης και ένας χρόνος στο Χονγκ Κονγκ.

Πρώην καθηγητής Αγγλικών, ο Ma είχε στο παρελθόν πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο Ant, αλλά οι αλλαγές θα σημαίνουν ότι το μερίδιό του θα πέσει στο 6,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Ma κατέχει μόνο μερίδιο 10% στην Ant, θυγατρική του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd <9988.HK>, αλλά έχει ασκήσει έλεγχο στην εταιρεία μέσω συνδεδεμένων οντοτήτων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο IPO της Ant που κατατέθηκε στα χρηματιστήρια το 2020.

Το Hangzhou Yunbo, ένα επενδυτικό όχημα για τη Ma, είχε τον έλεγχο δύο άλλων οντοτήτων που κατέχουν συνδυασμένο μερίδιο 50,5% της Ant, έδειξε το ενημερωτικό δελτίο.

Η εκχώρηση του ελέγχου από τη Ma γίνεται καθώς η Ant πλησιάζει στην ολοκλήρωση της διετούς αναδιάρθρωσής της με βάση τις ρυθμιστικές αρχές, με τις κινεζικές αρχές να είναι έτοιμες να επιβάλλουν πρόστιμο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην εταιρεία, ανέφερε το Reuters τον Νοέμβριο.

Η αναμενόμενη ποινή είναι μέρος της σαρωτικής και άνευ προηγουμένου καταστολής των τεχνολογικών τιτάνων της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία έχει μειώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις αξίες τους και έχει συρρικνώσει τα έσοδα και τα κέρδη.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές τους τελευταίους μήνες έχουν αμβλύνει τον τόνο τους για την τεχνολογική καταστολή εν μέσω προσπαθειών για την ενίσχυση μιας οικονομίας 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του COVID-19.

«Με την κινεζική οικονομία σε μια πολύ εμπύρετη κατάσταση, η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή της για ανάπτυξη και ο τεχνολογικός και ιδιωτικός τομέας είναι το κλειδί για αυτό, όπως γνωρίζουμε», δήλωσε ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων BDA China.

«Τουλάχιστον οι επενδυτές του Ant μπορούν (τώρα) να έχουν κάποιο χρονοδιάγραμμα για μια έξοδο μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Clark, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας ενός βιβλίου για το Alibaba και το Ma.

Ρυθμιστικός έλεγχος

Η Ant διαχειρίζεται την πανταχού παρούσα εφαρμογή πληρωμών για κινητές συσκευές της Κίνας Alipay, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Η Ant, της οποίας οι επιχειρήσεις καλύπτουν επίσης τον καταναλωτικό δανεισμό και τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, είπε ότι η Ma και εννέα από τους άλλους μεγάλους μετόχους της συμφώνησαν να μην ενεργούν πλέον συντονισμένα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και θα ψηφίζουν μόνο ανεξάρτητα.

Πρόσθεσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων στην Ant δεν θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα των προσαρμογών.

Η Ant είπε επίσης ότι θα προσθέσει έναν πέμπτο ανεξάρτητο διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο της, έτσι ώστε οι ανεξάρτητοι διευθυντές να αποτελούν την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή έχει οκτώ διοικητικά συμβούλια.

«Ως αποτέλεσμα, δεν θα υπάρχει πλέον μια κατάσταση όπου ένας άμεσος ή έμμεσος μέτοχος θα έχει τον αποκλειστικό ή από κοινού έλεγχο της Ant Group», ανέφερε στη δήλωσή της.

Το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο του 2021 ότι ο Ant διερευνούσε επιλογές για τον Ma, έναν από τους πιο επιτυχημένους και ισχυρούς επιχειρηματίες της Κίνας, να εκχωρήσει το μερίδιό του στην Ant και να εγκαταλείψει τον έλεγχο.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι ο Ma θα μπορούσε να παραχωρήσει τον έλεγχο μεταβιβάζοντας μέρος της εκλογικής του δύναμης σε αξιωματούχους του Ant, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Έρικ Τζινγκ.

Η εισαγωγή στην αγορά του Ant στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη εκτροχιάστηκε λίγες μέρες αφότου ο Ma επέκρινε δημόσια τις ρυθμιστικές αρχές σε μια ομιλία του τον Οκτώβριο του 2020. Έκτοτε, η μεγάλη αυτοκρατορία του βρίσκεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο και διέρχεται αναδιάρθρωση.

Μόλις ειπώθηκε ειλικρινά, ο Ma παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εκτός κοινής γνώμης από τη ρυθμιστική καταστολή που έχει χαλιναγωγήσει τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας και κατάργησε μια προσέγγιση laissez-faire που οδήγησε την ιλιγγιώδη ανάπτυξη.

«Η αποχώρηση του Τζακ Μα από την Ant Financial, μια εταιρεία που ίδρυσε, δείχνει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας να μειώσει την επιρροή μεγάλων ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research.

«Αυτή η τάση θα συνεχίσει τη διάβρωση των πιο παραγωγικών τμημάτων της κινεζικής οικονομίας».

Καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές συνοφρυώνονται με τα μονοπώλια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η Ant και η Alibaba ξεμπερδεύουν μεταξύ τους και αναζητούν ανεξάρτητα νέες επιχειρήσεις, ανέφερε το Reuters πέρυσι.

Η Ant είπε το Σάββατο ότι η διοίκησή της δεν θα υπηρετεί πλέον στο Alibaba Partnership, ένα όργανο που μπορεί να ορίσει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, επιβεβαιώνοντας μια αλλαγή που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους.