Ο εκπρόσωπος του GOP Τζορτζ Σάντος θα πρέπει να παραιτηθεί από το Κογκρέσο, λένε οι ψηφοφόροι της Νέας Υόρκης

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος που μαστίζεται από σκάνδαλα θα πρέπει να παραιτηθεί από το Κογκρέσο, δήλωσαν με συντριπτική πλειοψηφία ψηφοφόροι από την ίδια του την πολιτεία της Νέας Υόρκης σε νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Περίπου το 59% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Empire State λένε ότι ο Σάντος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα και αντιμετωπίζει πολλαπλές έρευνες, θα πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών του Κολλεγίου της Σιένα. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, σχεδόν οι μισοί συμφώνησαν ότι έπρεπε να φύγει.

Μόλις το 17% των ερωτηθέντων είπε στη Σιένα ότι πιστεύει ότι η Σάντος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία. Η δημοσκόπηση με 821 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που διενεργήθηκε από τις 15 Ιανουαρίου έως την περασμένη Πέμπτη, έχει περιθώριο σφάλματος 4,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η βαθμολογία ευνοϊκότητας του Σάντος δεν πήγε καλύτερα, έδειξε η δημοσκόπηση: Με διαφορά τριών προς ένα, 16% προς 56%, οι ψηφοφόροι στη Νέα Υόρκη έχουν αρνητική γνώμη για τον πρωτοετή βουλευτή. Αυτή η καθαρή βαθμολογία ευνοϊκότητας μείον 40 περιλαμβάνει το 56% των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων, μαζί με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων, διαπίστωσε η Σιένα.

Το 28 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον Σάντος ή δεν είχε άποψη γι’ αυτόν – ένα μικρότερο ποσοστό από τον επί έξι θητείες βουλευτή Hakeem Jeffries της Νέας Υόρκης, ο οποίος έγινε πρόσφατα ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Ο Σάντος έχει ορκιστεί να εκπληρώσει τη διετή θητεία του στη Βουλή, απομακρύνοντας την καυτή καταδίκη από τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους στο Λονγκ Άιλαντ, όπου βρίσκεται η περιφέρεια του Κογκρέσου.

Αντιμετώπισε συνεχή, εντεινόμενο έλεγχο μετά από μια βομβιστική έκθεση των New York Times τον περασμένο μήνα που αμφισβήτησε σημαντικές λεπτομέρειες της βιογραφίας του νεοεκλεγμένου βουλευτή, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής του ιστορίας.

Ο Σάντος παραδέχτηκε ότι «διόρθωσε» μέρη του βιογραφικού του και ζήτησε συγγνώμη, αν και δεν έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του για τον εαυτό του.

Έχει επίσης αρνηθεί μερικές από τις πιο καταδικαστικές κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του ότι απογειώθηκε με χιλιάδες δολάρια που συγκεντρώθηκαν για να χρηματοδοτήσουν μια επιχείρηση για τον ετοιμοθάνατο σκύλο ενός ανάπηρου βετεράνου.

Ο Σάντος δεν έχει επίσης εξηγήσει ερωτήσεις σχετικά με την πηγή του φαινομενικού πλούτου του, μερικά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της επιτυχημένης εκστρατείας του στο Κογκρέσο.

Ερευνητές σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό, τοπικό και διεθνές επίπεδο ερευνούν τον Σάντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, η R-Calif., και άλλοι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις για παραίτηση του Santos. Ο ΜακΚάρθι ηγείται μιας ισχνής πλειοψηφίας του GOP της Βουλής, η οποία έχει ήδη αποδειχθεί δύσκολο να ενοποιηθεί αφού η ψηφοφορία για την εκλογή του ως πρόεδρος χρειάστηκε 15 προσπάθειες.

Εάν ο Σάντος αποχωρούσε από το αξίωμά του, πιθανότατα θα προκαλούσε ανταγωνιστικές ειδικές εκλογές στη Νέα Υόρκη για την έδρα του.