Οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν τα κέρδη στις ελπίδες ζήτησης της Κίνας Από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι υποδοχές αντλιών λαδιού εμφανίζονται στο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου Vaca Muerta στην επαρχία Neuquen της Παταγονίας, Αργεντινή, 21 Ιανουαρίου 2019. REUTERS/Agustin Marcarian

Του Florence Tan

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ (Reuters) – Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 1% τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς η Κίνα χαλάρωσε ορισμένα από τα αυστηρά πρωτόκολλά της για τον COVID-19, τροφοδοτώντας ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο 87 σεντς, ή 0,9%, στα 96,86 δολάρια το βαρέλι έως τις 0041 GMT, μετά την άνοδο κατά 1,1% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ήταν στα 89,76 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 80 σεντς ή 0,9%, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής κατά 2,9% υψηλότερα.

Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν την Παρασκευή, αφού η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας προσάρμοσε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του κορωνοϊού. Όμως τα κρούσματα COVID αυξήθηκαν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο.

«Αυτός ο άξονας πολιτικής θα βοηθήσει να περιοριστούν οι φόβοι για μια παρατεταμένη περιοριστική προσέγγιση στη χερσαία δραστηριότητα, αλλά δεν εξαλείφει το άμεσο πλήγμα της ζήτησης από τα τρέχοντα lockdown», δήλωσε ο Stephen Innes της SPI Asset Management σε σημείωμα.

Οι περιορισμοί χαλάρωσης περιλάμβαναν μείωση των χρόνων καραντίνας για στενές επαφές κρουσμάτων και εισερχόμενων ταξιδιωτών κατά δύο ημέρες, καθώς και κατάργηση της ποινής στις αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή μολυσμένων επιβατών.

«Η πιο πρόσφατη χαλάρωση των απαιτήσεων καραντίνας είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η αγορά πιθανότατα θα χρειαστεί να δει περαιτέρω χαλάρωση εάν θέλει να διατηρηθεί αυτός ο πρόσφατος ενθουσιασμός», ανέφερε η ING σε σημείωμα.

Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, παρέμεινε αδύναμη καθώς πολλά διυλιστήρια ζήτησαν να αγοράσουν λιγότερο αργό τον Δεκέμβριο.

Ξεχωριστά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ινδία μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει όσο ρωσικό πετρέλαιο θέλει, ακόμη και σε τιμές πάνω από τον μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών που επιβλήθηκε από την G7, εάν απομακρυνθεί από τις δυτικές ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες που δεσμεύονται από την καπάκι.

Ωστόσο, ένα σταθερότερο δολάριο κράτησε ένα καπάκι στα κέρδη της τιμής του πετρελαίου.

Ο κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι θα χρειαζόταν μια σειρά από μαλακές αναφορές για να σταματήσει η τράπεζα από τις αυξήσεις των επιτοκίων που οδήγησαν σε άνοδο το δολάριο και συμπίεσαν τις τιμές των εμπορευμάτων που τιμολογούνται σε δολάριο.[MKTS/GLOB]

Στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας ενόψει της συνόδου κορυφής της G20, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν αυτοπροσώπως τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν.