Οι κορυφαίες τάσεις αγορών του 2022 και πέρα [State of Consumer Trends Data]

Οι αγοραστικές συνήθειες έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότεροι από εμάς προηγουμένως περιηγηθήκαμε σε καταστήματα λιανικής το Σάββατο για να βρούμε εξαιρετικές προσφορές, τώρα απευθυνόμαστε στο Instagram για να βρούμε εκπτώσεις που προσφέρονται από influencers.

Και αντί να παρακολουθούμε τηλεοπτικές διαφημίσεις για να μαθαίνουμε νέα προϊόντα, σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς συναντάμε διαφημίσεις ανάμεσα στα βίντεο του YouTube.

Εδώ, θα εξερευνήσουμε τις τάσεις αγορών του 2022 για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορείτε να συναντάτε πελάτες όπου και πότε προτιμούν να ψωνίζουν. Επιπλέον, θα αποκαλύψουμε τις διαφορές αγορών μεταξύ των γενεών. Ας βουτήξουμε.

Οι κορυφαίες τάσεις των αγορών του 2022

1. Οι συστάσεις των Influencer έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις συστάσεις από φίλους και συγγενείς.

Το Influencer Marketing έχει αποδειχθεί μια απίστευτα αποτελεσματική στρατηγική για τα εμπορικά σήματα τα τελευταία χρόνια — στην πραγματικότητα, από το 2021, σχεδόν το 60% των marketers είπε ότι το influencer marketing ήταν η πιο αποτελεσματική τάση μάρκετινγκ, πριν από το SEO, το βιωματικό μάρκετινγκ και το βίντεο σύντομης μορφής περιεχόμενο.

Και το 2022, Το 30% των καταναλωτών αναφέρει πλέον ότι οι συστάσεις των επηρεαστών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στις αποφάσεις αγοράς τους, σε σύγκριση με 27% για συστάσεις από φίλους ή συγγενείς.

Από πολλές απόψεις, αυτό έχει νόημα: Οι influencers θεωρούνται παραδοσιακά ειδικοί στη θέση τους. Αν ακολουθώ έναν επηρεαστή του μακιγιάζ, είναι ασφαλές να υποθέσω ότι ξέρει περισσότερα για το μακιγιάζ από τους περισσότερους φίλους μου.

Για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτά είναι ισχυρά νέα: Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε μόνο στη διαβίβαση από στόμα σε στόμα. Αντίθετα, είναι συνετό να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στο μάρκετινγκ επιρροής, καθώς οι influencers έχουν επιδείξει ένα επίπεδο επιρροής στο κοινό τους που ξεπερνά ακόμη και αυτό των φίλων και της οικογένειας.

2. Οι Gen Zers προτιμούν να ανακαλύπτουν νέα προϊόντα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης — αλλά εξακολουθούν να τους αρέσει να κάνουν αγορές στο κατάστημα.

Βρέθηκε η Έρευνα για τις Καταναλωτικές Τάσεις Η Gen Zers (ηλικίες 18-24) ανακαλύπτει συχνότερα νέα προϊόντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (71%)ακολουθούμενες από διαφημίσεις YouTube (56%), διαφημίσεις σε υπηρεσίες ροής μουσικής (55%) και αναζητήσεις στο διαδίκτυο (50%).

Εάν η επιχείρησή σας ηλεκτρονικού εμπορίου στοχεύει τη Gen Zers, τότε είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στις πληρωμένες διαφημίσεις, όταν πρόκειται να προσελκύσετε νέους δυνητικούς πελάτες στα προϊόντα σας και να εκπαιδεύσετε αυτούς τους δυνητικούς πελάτες στα προϊόντα σας.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε ποιο περιεχόμενο μορφές Η Gen Zers προτιμά να μαθαίνει για ένα προϊόν και τις δυνατότητές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου το 50% δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει για ένα προϊόν μέσω μιας ανάρτησης ιστορίας. Ακολουθεί βίντεο σύντομης μορφής (42%) και μετά μια ανάρτηση ροής (42%).

Ωστόσο, Το 73% των ανθρώπων (και συγκεκριμένα το 55% των Gen Zers) λένε ότι θα προτιμούσαν να αγοράσουν ένα προϊόν στο κατάστημα. Αυτή είναι μια σημαντική έκκληση: Αν και θα θέλετε να εστιάσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις προσπάθειές σας για τη δημιουργία δυνητικών πελατών, είναι ακόμα ζωτικής σημασίας να έχετε μια ισχυρή, αποτελεσματική επιλογή αγορών στο κατάστημα για όσους θέλουν να κάνουν την τελική πώληση αυτοπροσώπως .

3. Όταν πρόκειται για millennials και Gen X, τα καταστήματα λιανικής και η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι δύο δημοφιλείς επιλογές για την ανακάλυψη νέων προϊόντων.

Παρόμοια με τη Gen Zers, η πιο δημοφιλής μέθοδος μεταξύ των millennial αγοραστών για την ανακάλυψη νέων προϊόντων είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (51%).

Ωστόσο, σε ένα Το δεύτερο για τους millennials είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο (50%) — πράγμα που σημαίνει ότι, εάν στοχεύετε μια χιλιετία δημογραφικών στοιχείων, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε πληρωμένες διαφημίσεις και μια ισχυρή στρατηγική SEO για να φέρετε τα προϊόντα σας μπροστά στο κοινό-στόχο σας.

Και αν το κοινό-στόχος σας είναι η Gen X (35-54 ετών), τα καταστήματα λιανικής είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για την ανακάλυψη νέων προϊόντων, επομένως θα θέλετε να επενδύσετε χρόνο και πόρους σε συνεργασίες με εμπόρους λιανικής για να εξασφαλίσετε τα προϊόντα βρίσκονται σε πολλές φυσικές τοποθεσίες.

Επιπλέον, παρόμοια με τους millennials, το 39% των αγοραστών της Gen X αναζητούν επίσης στο διαδίκτυο νέα προϊόντα, επομένως το SEO είναι μια άλλη καλή επιλογή εδώ.

4. Οι Millennials και η Gen Xers προτιμούν να ανακαλύπτουν νέα προϊόντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω διαφημίσεων ή περιεχομένου με χορηγία — ενώ η Gen Zers προτιμά να ανακαλύπτει νέα προϊόντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω βίντεο σύντομης μορφής.

Ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία-στόχο σας, θα θέλετε να διαφοροποιήσετε τον τύπο περιεχομένου που δημιουργείτε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν πρόκειται να προσελκύσετε νέο κοινό στα προϊόντα σας.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να προσελκύσετε Gen Zers, θα θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής όπως το TikTok ή το Instagram Reels, καθώς το 41% ​​αναφέρει βίντεο σύντομης μορφής ως το προτιμώμενο μέσο για την ανακάλυψη νέων προϊόντων.

Αν θέλετε να προσεγγίσετε τους millennials ή τους Gen Xers, θα πρέπει να σκεφτείτε να αξιοποιήσετε διαφημίσεις ή περιεχόμενο χορηγίας, καθώς το 44% επισημαίνει αυτή την επιλογή ως την αγαπημένη του.

5. Τα κινητά τηλέφωνα είναι η πιο δημοφιλής συσκευή για online αγορές.

Όταν ψωνίζετε online, περίπου Το 75% των καταναλωτών προτιμούν να χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τουςσε σύγκριση με το 15% που προτιμά επιτραπέζιους υπολογιστές και το 6% που προτιμά το tablet.

Αυτό σημαίνει ότι ως επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σημαντικό ο ιστότοπός σας να είναι βελτιστοποιημένος για κινητά και να έχετε σελίδες προϊόντων που ανταποκρίνονται σε κινητά.

Αν κάνω κύλιση στα προϊόντα μιας εταιρείας και θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο ή δυσκίνητο στο τηλέφωνό μου, συνήθως εγκαταλείπω τον ιστότοπο – και δεν επιστρέφω. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές για κινητά (συμπεριλαμβανομένου μεγάλου κειμένου, μεγάλου κενού χώρου, αποκρινόμενων προτύπων και παροτρύνσεων για δράση φιλικά προς κινητά).

6. Η τιμή έχει μεγαλύτερη σημασία όταν πρόκειται να λάβετε μια απόφαση αγοράς — αλλά άλλοι παράγοντες μπορεί να σας εκπλήξουν.

Σε γενικές γραμμές, η τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για αποφάσεις αγοράς. Το 78% του Gen Z, το 74% των millennials, το 74% του Gen X και το 73% των Boomers αναφέρουν την τιμή ως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όταν πρόκειται να αποφασίσουν εάν πρόκειται να αγοράσουν ή όχι ένα προϊόν.

Η ποιότητα ενός προϊόντος είναι επίσης σημαντική, καθώς το 65% του Gen Z, το 78% των millennials, το 82% του Gen X και το 72% των Boomers το χαρακτηρίζουν ως έναν άλλο κορυφαίο παράγοντα όταν πρόκειται για αποφάσεις αγοράς.

Αλλά πέρα ​​από το να έχετε ένα προϊόν σε λογικές τιμές και υψηλής ποιότητας, υπάρχουν μερικοί άλλοι διακριτικοί παράγοντες που θα θέλετε να λάβετε υπόψη κατά την προώθηση της επωνυμίας σας.

Για παράδειγμα, Το 57% της Gen Zers θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα προϊόν εάν ένα ποσοστό των εσόδων από την αγορά θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και το 55% των millennials προτιμούν να αγοράζουν ένα προϊόν που έχει έντονες κριτικές. Το 62% των Gen Xers εκτιμούν αν μια επωνυμία έχει μια ενεργή κοινότητα γύρω της και το 55% των Boomers αναζητούν τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος όταν σκέφτονται να αγοράσουν.

Οι τάσεις των αγορών που αναμένονται το 2023

Καθώς προχωράμε προς το 2023, ακολουθούν μερικές τάσεις που θα συνεχίσετε να βλέπετε:

  • Η χρήση κινητών για αγορές θα συνεχίσει να κυριαρχεί στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2018, περιλάμβανε το 63,5% των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και το 2020, ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στο 70,4% (Πηγή). Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βρήκαμε περίπου το 75% των καταναλωτών να προτιμούν τις κινητές συσκευές τους το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις μέσω κινητών θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Το TikTok και άλλες πλατφόρμες βίντεο σύντομης μορφής θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για τους διαφημιστές. Καθώς το TikTok συνεχίζει να κάνει αλλαγές στις διαφημιστικές του προσφορές (όπως η νέα του λειτουργία Branded Mission), θα δούμε περισσότερους διαφημιστές να συμμετέχουν στο TikTok το 2023 — θα δούμε επίσης επιπλέον διαφημιστές να δοκιμάζουν άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram Stories, από σύντομο χρονικό διάστημα -Το βίντεο μορφής γίνεται η πιο δημοφιλής διάρκεια βίντεο.
  • Ο κλάδος των Influencer θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα παραμείνει ένας από τους πιο δημοφιλείς δρόμους για επωνυμίες που θέλουν να συνδεθούν με το κοινό τους. Το μάρκετινγκ Influencer έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια — από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Σήμερα, οι Gen Zers και οι millennials δεν αναζητούν έμπνευση από διασημότητες όταν πρόκειται για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών , και δεν στρέφονται σε φίλους, αλλά αναζητούν αυτούς τους influencers.
  • Θα δούμε μια άνοδο των ατόμων που χρησιμοποιούν το metaverse ή αγοράζουν εικονικό νόμισμα. Η έρευνα ιστολογίου HubSpot βρήκε πάνω από τους μισούς από αυτούς που έχουν πάντα χρησιμοποίησε το metaverse ή αγόρασε εικονικό νόμισμα/αντικείμενα το έκαναν μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες — συμπεριλαμβανομένου του 56% που επισκέφτηκε το metaverse, του 56% που αγόρασε κρυπτονομίσματα και του 75% που αγόρασε NFT για πρώτη φορά.