Οι θέσεις παραγωγής του εργοστασίου της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο πέφτουν για πρώτη φορά σε 4 μήνες Από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ένας εργάτης περπατά κοντά σε ένα εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη Keihin στο Kawasaki, Ιαπωνία, 28 Φεβρουαρίου 2017. REUTERS/Issei Kato

Του Kantaro Komiya

ΤΟΚΙΟ (Reuters) – Η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς οι κατασκευαστές δέχτηκαν πλήγμα από το αυξανόμενο κόστος για τις πρώτες ύλες και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, σε ένα πιο φωτεινό σημάδι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες για βιώσιμη ώθηση στην κατανάλωση μετά τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων που σχετίζονται με το COVID-19 για τους ξένους τουρίστες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε εποχικά προσαρμοσμένη κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τη Δευτέρα, υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για πτώση 1,0%.

Σημείωσε την πρώτη πτώση σε μηνιαία βάση σε τέσσερις μήνες στη βιομηχανική παραγωγή και ακολούθησε άνοδο 2,7% τον Αύγουστο.

Μια πτώση 12,4% στην παραγωγή του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, οδήγησε σε πτώση τον συνολικό δείκτη. Η παραγωγή στους τομείς των χημικών και των μηχανημάτων παραγωγής μειώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο.

Οι κατασκευαστές που συμμετείχαν σε έρευνα του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) ανέμεναν ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,4% τον Οκτώβριο και θα αυξηθεί κατά 0,8% τον Νοέμβριο.

Ενώ τα σημεία συμφόρησης προσφοράς που προκαλείται από τον κορωνοϊό μειώνονται, οι κίνδυνοι από την πλευρά της ζήτησης από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την παραγωγή των επιχειρήσεων, δήλωσε αξιωματούχος της METI σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών παραμένει αδύναμη.

Εταιρική έρευνα του Reuters έδειξε επίσης κλιμάκωση του κλίματος μεταξύ των ιαπωνικών εργοστασίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τον πληθωρισμό να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις επιχειρήσεις.

Ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού καταναλωτή της Ιαπωνίας ήταν στο 3,0% τον Σεπτέμβριο, οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες η μία στην άλλη αυξήθηκαν κατά 9,7% τον ίδιο μήνα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην εξαρτώμενη από εισαγωγές Ιαπωνία επιδεινώθηκαν από την παρατεταμένη διολίσθηση του γεν, η οποία έφτασε σε νέο χαμηλό 32 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.

«Δεν έχουμε ακούσει πολλά από τους κατασκευαστές ότι το αδύναμο γιεν είναι θετικό από μόνο του για την παραγωγή τους», δήλωσε ο αξιωματούχος της METI με βάση την έρευνα παραγωγής του εργοστασίου. «Μάλλον, με το αυξανόμενο κόστος προμηθειών για το αδύναμο γιεν, σε συνδυασμό με τις (υψηλότερες) τιμές της ενέργειας, ορισμένες εταιρείες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιχειρηματικές τους συνθήκες».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο 39 τρισεκατομμυρίων γιεν (264 δισεκατομμύρια δολάρια) ως αντίμετρο για τον πληθωρισμό που χρηματοδοτείται από έναν επιπλέον προϋπολογισμό 29,6 τρισεκατομμυρίων γεν, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την εύθραυστη οικονομία , ακόμη και με τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει την περαιτέρω αδυναμία του γεν.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,5% από έτος σε έτος τον Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας την ανάκαμψη από τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση τερμάτισε τους εγχώριους περιορισμούς του κορωνοϊού. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 4,1%.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Μια περαιτέρω ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους μήνες αφού η Ιαπωνία χαλάρωσε τους συνοριακούς ελέγχους στις 11 Οκτωβρίου για τους ξένους τουρίστες.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέμεναν ότι η ιαπωνική οικονομία θα επεκταθεί ετησίως κατά 2,0% τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο, ελαφρώς καλύτερα από την προηγούμενη εκτίμησή τους, ενώ επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ιαπωνίας το επόμενο έτος είναι η παρατεταμένη περίοδος σύσφιξης των ΗΠΑ.

($1 = 147,6500 γιεν)