Λευκά φύλλα χαρτιού γίνονται σύμβολο περιφρόνησης στις κινεζικές διαδηλώσεις Από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), στον χώρο μιας αγρυπνίας για τα θύματα της πυρκαγιάς Urumqi, στη Σαγκάη της Κίνας, σε αυτό το σενάριο από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου 2022. Το βίντεο ελήφθη από Reuters/μέσω R

Του Martin Quin Pollard και Brenda Goh

ΠΕΚΙΝΟ/ΣΑΝΓΚΑΗ (Reuters) – Οι Κινέζοι διαδηλωτές έχουν μετατραπεί σε λευκά φύλλα χαρτιού για να εκφράσουν την οργή τους για τους περιορισμούς του COVID-19 σε μια σπάνια, ευρεία έκρηξη δημόσιας διαφωνίας που έχει ξεπεράσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μερικούς από τους δρόμους και τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγει τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.

Η Κίνα τηρεί τη σκληρή πολιτική της για μηδενικό COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορωνοϊό.

Το τελευταίο κύμα θυμού προκλήθηκε από μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη στο Urumqi, μια μακρινή δυτική πόλη όπου ορισμένοι άνθρωποι είχαν κλείσει για διάστημα έως και 100 ημέρες, τροφοδοτώντας εικασίες ότι τα μέτρα καραντίνας COVID μπορεί να εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων .

Στη Σαγκάη, ένα πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το Σάββατο για να κάνει μια αγρυπνία με το φως των κεριών για τα θύματα του Urumqi κράτησε λευκά φύλλα χαρτιού, σύμφωνα με μάρτυρες.

Παρόμοια φύλλα χαρτιού μπορούσαν να δουν οι άνθρωποι σε ξεχωριστές κυριακάτικες συγκεντρώσεις στο περίφημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Liangma.

«Η λευκή βίβλος αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», είπε ο Τζόνι, 26 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις συγκεντρώσεις του ποταμού Λιάνγκμα.

«Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς, ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα για τον COVID. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια κανονική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια».

Ένα ευρέως κοινοποιημένο βίντεο που λέγεται ότι είναι από το Σάββατο, το οποίο δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, έδειξε μια μοναχική γυναίκα να στέκεται στα σκαλιά του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Nanjing με ένα κομμάτι χαρτί πριν ένας άγνωστος άνδρας μπει στη σκηνή. και το αρπάζει.

Άλλες εικόνες έδειχναν δεκάδες άλλους ανθρώπους να πηγαίνουν στη συνέχεια στα σκαλιά του πανεπιστημίου με λευκά φύλλα χαρτιού, φωτισμένα στον νυχτερινό ουρανό από φακούς από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ένας άνδρας μπορεί αργότερα να δει να επικρίνει το πλήθος για τη διαμαρτυρία τους.

«Μια μέρα θα πληρώσεις για όλα όσα έκανες σήμερα», είπε, σε βίντεο που είδε το Reuters.

«Το κράτος θα πρέπει επίσης να πληρώσει το τίμημα για ό,τι έχει κάνει», φώναζαν οι άνθρωποι στο πλήθος.

Οι εκτεταμένες κατ’ ιδίαν διαμαρτυρίες είναι σπάνιες στην Κίνα, όπου το περιθώριο διαφωνίας έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες κυρίως να βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παίζουν παιχνίδια γάτας με ποντίκι με λογοκριτές.

Στο Χονγκ Κονγκ το 2020, ακτιβιστές σήκωσαν επίσης λευκά φύλλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να αποφύγουν τα συνθήματα που απαγορεύτηκαν βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια της πόλης, ο οποίος επιβλήθηκε μετά από μαζικές και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις το προηγούμενο έτος. Οι διαδηλωτές στη Μόσχα τα χρησιμοποίησαν επίσης φέτος για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ένας κάτοικος του Πεκίνου με το επώνυμο Wang, ο οποίος ενώθηκε με τους γείτονές του το Σάββατο πιέζοντας τις τοπικές αρχές να απελευθερώσουν το διαμέρισμά του από το lockdown, περιέγραψε τη λύπη του όταν άκουσε για «δευτερεύουσες καταστροφές» που αφορούν την πολιτική του COVID.

Ο Wang αναφερόταν σε περιστατικά στην Κίνα που προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου που απέβαλε μετά την άρνηση εισόδου σε νοσοκομείο Xian τον Ιανουάριο, το θανατηφόρο ατύχημα ενός λεωφορείου στην Guizhou που μετέφερε ανθρώπους σε καραντίνα και ένα νεαρό αγόρι στο Lanzhou ο οποίος πέθανε από δηλητηρίαση από αέριο ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.

«Οτιδήποτε από αυτά θα μπορούσε να έχει συμβεί σε εμένα ή στη γυναίκα μου», είπε στο Reuters.

Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου έδειξαν αλληλεγγύη δημοσιεύοντας λευκά τετράγωνα ή φωτογραφίες τους να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού στα χρονοδιαγράμματα του WeChat ή στο Weibo (NASDAQ:). Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «άσκηση στη λευκή βίβλο» αποκλείστηκε στο Weibo, ωθώντας τους χρήστες να θρηνήσουν για τη λογοκρισία.

«Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου», δημοσίευσε ένας χρήστης του Weibo.