θα απαντήσει σε υπερβολικές κινήσεις FX Από το Reuters

2/2
© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Τα τραπεζογραμμάτια του ιαπωνικού γιεν φαίνονται σε αυτήν την εικονογραφημένη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Φλωρεντία Lo/Illustration

2/2

Του Tetsushi Kajimoto

ΤΟΚΙΟ (Reuters) – Η Ιαπωνία θα ανταποκριθεί σταθερά στις υπερβολικές συναλλαγματικές διακυμάνσεις, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης νομίσματος Μασάτο Καντά, μετά την απότομη πτώση του γεν σε χαμηλό 32 ετών έναντι του δολαρίου.

«Κάθε χώρα θα ανταποκρινόταν κατάλληλα» σε μια συμφωνία για τις κινήσεις της αγοράς συναλλάγματος από τις συναντήσεις της Ομάδας των Επτά (G7) και της G20 την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Kanda, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για διεθνείς υποθέσεις, σε δημοσιογράφους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Kanda έκανε το σχόλιο καθώς το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν κοντά στο χαμηλό 32 ετών κοντά στα 149 γιεν, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ενίσχυση του ήδη υψηλού κόστους εισαγωγής που συμπιέζει νοικοκυριά και εταιρείες.

Αυτή η απότομη πτώση έρχεται παρά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος τον περασμένο μήνα για να στηρίξει το γιεν, την πρώτη της προσπάθεια από το 1998.

Από τη στιγμή που έγινε ευπρόσδεκτη επειδή έδωσε ώθηση στις εξαγωγές, η υπερβολική αδυναμία του γιεν θα μπορούσε να βλάψει τα νοικοκυριά και τους λιανοπωλητές διογκώνοντας ήδη τις αυξανόμενες τιμές των εισαγόμενων καυσίμων και τροφίμων.

Επιπλέον, η απότομη πτώση του γιεν εντείνει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

Το γεν έχει υποτιμηθεί γύρω στο 20% φέτος, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχει διατηρήσει την πολιτική εξαιρετικά χαλαρή, ενώ πολλοί από τους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα ενάντια στις υπερβολικές κινήσεις νομισμάτων που οδηγούνται από κερδοσκοπία, ανέφερε η επιχειρηματική εφημερίδα.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις συναλλαγματικές κινήσεις με μια αίσθηση επείγοντος», ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με το Nikkei.