Η Biogen θα πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες για μίζες για ναρκωτικά

Μια εγκατάσταση Biogen στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Μπράιαν Σνάιντερ | Reuters

Η Biogen θα πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία έδωσε μίζες στους γιατρούς για να τους ενθαρρύνει να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένας πρώην υπάλληλος της Biogen που έγινε πληροφοριοδότης, ο Michael Bawduniak, μήνυσε τη φαρμακευτική εταιρεία το 2012 για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βάσει του νόμου περί ψευδών αξιώσεων.

Η Bawduniak ισχυρίστηκε ότι η Biogen πλήρωσε μίζες σε γιατρούς με τη μορφή αμοιβών ομιλίας, αμοιβών συμβουλών και γευμάτων από το 2009 έως το 2014 για να τους ενθαρρύνει να συνταγογραφούν τα φάρμακα της για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι υποτιθέμενες μίζες οδήγησαν σε ψευδείς αξιώσεις προς τη Medicare και τη Medicaid για τη συνταγογράφηση των Avonex, Tysabri και Tecfidera, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Biogen θα πληρώσει περισσότερα από 843 εκατομμύρια δολάρια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 56 εκατομμύρια δολάρια σε 15 πολιτείες για να διευθετήσει την υπόθεση. Ο Bawduniak θα λάβει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια από τα ομοσπονδιακά έσοδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο διακανονισμός που ανακοινώθηκε σήμερα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι πληροφοριοδότες στη συμπλήρωση της χρήσης του νόμου περί ψευδών αξιώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της απάτης που επηρεάζει τα ομοσπονδιακά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Brian Boynton, επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Biogen, σε δήλωση τη Δευτέρα, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στην υπόθεση. Η εταιρεία είπε ότι ήθελε να επιλύσει τη διαφορά για να επικεντρωθεί σε άλλες προτεραιότητες.

«Η Biogen πιστεύει ότι η πρόθεση και η συμπεριφορά της ήταν ανά πάσα στιγμή νόμιμη και κατάλληλη και η Biogen αρνείται όλους τους ισχυρισμούς που εγείρονται σε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε η εταιρεία. «Οι ΗΠΑ και οι πολιτείες δεν παρενέβησαν στην υπόθεση και ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει καμία αποδοχή ευθύνης από τη Biogen».

Η Biogen αποκάλυψε στην έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο ότι είχε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία να πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση της αγωγής.

Διαβάστε την τελευταία παγκόσμια κάλυψη υγείας του CNBC: