Η Παγκόσμια Τράπεζα εκταμιεύει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία Από το Reuters

© Reuters. Μια άποψη δείχνει ένα κτίριο κατοικιών που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από επίθεση ρωσικών πυραύλων στο Mykolaiv, Ουκρανία, 23 Οκτωβρίου 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Reuters) – Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκταμίευσε επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες δαπανών που δημιουργήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η χρηματοδότηση από τη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, τον κύριο βραχίονα δανεισμού της τράπεζας, υποστηρίχθηκε από εγγυήσεις δανείων 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βρετανία που ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η τράπεζα.

Έρχεται την παραμονή μιας διάσκεψης για την ανάκαμψη που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο την Τρίτη, όπου εθνικοί ηγέτες, ειδικοί στην ανάπτυξη και διευθύνοντες σύμβουλοι θα συζητήσουν πώς να ανοικοδομήσουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, που τώρα μπαίνει στον ένατο μήνα της.

«Η ρωσική εισβολή συνεχίζει να προκαλεί μαζική καταστροφή της υποδομής της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού – ακριβώς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

«Το νέο μέρος της χρηματοδότησης που εκταμιεύτηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση βασικών κρατικών υπηρεσιών. Υποστηρίζουμε σταθερά τον ουκρανικό λαό καθώς αντιμετωπίζει αυτή την απαράμιλλη κρίση».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κινητοποιήσει συνολικά 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εκταμιευθεί πλήρως.

Η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε άμεσες ζημιές άνω των 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία έως την 1η Ιουνίου, αλλά θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας, ανέφεραν η Παγκόσμια Τράπεζα, η ουκρανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις ενέργειές της ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να απαλλάξει τον γείτονά της από εξτρεμιστές.