Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα λέει ότι «μεγάλα ζητήματα πολιτικής» επιλύθηκαν σε συνομιλίες με την Αίγυπτο Από το Reuters

© Reuters

Από τους Andrea Shalal και Omar Fahmy

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Reuters) -Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν επιλύσει όλα τα «μεγάλα ζητήματα πολιτικής» με τις αιγυπτιακές αρχές στις συζητήσεις τους για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού και θα συναντηθούν ξανά το Σάββατο, δήλωσε την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται σε μικρότερες τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά αυτά δεν ήταν ασήμαντα θέματα και αφορούσαν τις αιγυπτιακές συναλλαγματικές πολιτικές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μαΐιτ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι αργά την Παρασκευή ότι οι αιγυπτιακές αρχές βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ταμείο και αναμένει ότι η χώρα του θα υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ «πολύ σύντομα».

Ο Maiit δεν ανακοίνωσε πόσα ζητά η Αίγυπτος, λέγοντας ότι αυτό το σημείο είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, αλλά σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί ένας τελικός αριθμός.

«Το ΔΝΤ δεν είχε απαιτήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, τις χρηματοοικονομικές πολιτικές και το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Το ταμείο είναι πρόθυμο σε αυτό το στάδιο που απαιτεί κοινωνική προστασία και βοήθεια στα τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από το πληθωριστικό κύμα», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ, ωστόσο, «είναι πρόθυμο για την ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Η Αίγυπτος πιέζει για τη σύναψη ενός νέου πακέτου του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και του Κόσμου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας να ανακόψει μια νομισματική κρίση που περιόρισε τις εισαγωγές και πυροδότησε ανησυχία στην αγορά σχετικά με τις αποπληρωμές του εξωτερικού χρέους.

Ξεκίνησε συνομιλίες με το ΔΝΤ για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης τον Μάρτιο, αμέσως μετά την ουκρανική κρίση που έριξε τα ήδη άστατα οικονομικά της σε περαιτέρω αταξία και οδήγησε τους ξένους επενδυτές να τραβήξουν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αιγυπτιακές αγορές ομολόγων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Goldman Sachs (NYSE:) έχει υπολογίσει ότι η Αίγυπτος χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο στήριξης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον των κεφαλαίων που έχουν ήδη λάβει από τις χώρες του Κόλπου νωρίτερα φέτος.

Ο Maait είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να περιμένει μόλις 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι το πακέτο θα ήταν πιθανότατα στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους.