Η αλλαγή από το φυσικό αέριο ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά επικρατούν οικονομικοί άνεμοι

 

Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας μίλησε για τις περιπλοκές της ενεργειακής μετάβασης και τις ανταγωνιστικές προκλήσεις που θα πρέπει να εξισορροπηθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ενίσχυσαν τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (), αυξάνοντας τη ζήτηση αλλά συγκαλύπτοντας την αδυναμία του
οικονομίες που πλήττονται από φόβους ύφεσης.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρο για τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο στην οποία αύξησε τις προοπτικές της για τη ζήτηση το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα. bpd).

«Αυτά τα εξαιρετικά κέρδη, που συγκεντρώνονται σε συντριπτική πλειοψηφία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συγκαλύπτουν τη σχετική αδυναμία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε η

Ανέφερε τη μειωμένη χρήση καυσίμων για τις οδικές μεταφορές στις ανεπτυγμένες χώρες και την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους «ευθυγραμμίζοντας με το πιο αρνητικό οικονομικό κλίμα που υποδηλώνει σημαντική συρρίκνωση το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Ιούλιο ξεπέρασε τα υψηλά προ της πανδημίας, ενισχυμένη από την υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή της Ρωσίας, της οποίας οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 115.000 bpd τον Ιούλιο στα 7,4 εκατομμύρια bpd – μείωση μόλις 600.000 bpd από την αρχή του το έτος.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών, και ο επισήμανε ότι η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη για πρώτη φορά ως ο κύριος προορισμός για το αργό της Ρωσίας.