ΗΠΑ και σύμμαχοι θα συζητήσουν τις μεταφορές ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία στον ΟΗΕ Από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Οι κάτοικοι της περιοχής κοιτάζουν μέρη ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), αυτό που οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, μετά από ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 17 Οκτωβρίου, 2022. REUT

Από τη Michelle Nichols και τον Arshad Mohammed

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters) – Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να εγείρουν υποτιθέμενες μεταφορές ιρανικών όπλων στη Ρωσία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, δήλωσαν διπλωμάτες, αφού το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής προέλευσης εναντίον πολιτικών στόχων. .

Ξεχωριστά, η Ουκρανία κάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν, όπως λέει, κατεδαφισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να επιτίθενται σε ουκρανικούς στόχους κατά παράβαση του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι διπλωμάτες είπαν ότι οι τρεις – που πιστεύουν επίσης ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν το ψήφισμα – είπαν στους ομολόγους τους του Συμβουλίου ότι θα ζητούσαν από έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ να ενημερώσει τα μέλη για το θέμα την Τετάρτη.

Η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες drones «καμικάζι» ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στην Ουκρανία τη Δευτέρα, χτυπώντας υποδομές ενέργειας και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ουκρανία λέει ότι είναι ιρανικής κατασκευής επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 – περιπλανώμενα πυρομαχικά που ταξιδεύουν προς τον στόχο τους πριν πέφτουν κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Το Κίεβο κινήθηκε την Τρίτη για να διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν λόγω της χρήσης τους.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, ενώ η Ουάσιγκτον λέει ότι η άρνηση του Ιράν είναι ψέμα.

Το Κρεμλίνο την Τρίτη αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Επικαλούμενοι νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι το Ιράν έστειλε εκπαιδευτές στην κατεχόμενη Ουκρανία για να βοηθήσουν τους Ρώσους να ξεπεράσουν προβλήματα με τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αγόρασαν από την Τεχεράνη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές επιχειρούν από μια ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, όπου πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βάση από τότε που παραδόθηκαν από το Ιράν. Ανέφερε ότι οι εκπαιδευτές προέρχονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μέρος του στρατού του Ιράν, τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ερωτηθείς για την έκθεση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Αν και δεν θα σχολιάσουμε υποτιθέμενες διαρροές πληροφοριών, προειδοποιούσαμε από τον Ιούλιο ότι το Ιράν σχεδίαζε να δώσει όπλα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας».

«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι ιρανικά UAV έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν σε ουκρανούς πολίτες και στρατιωτικούς στόχους, αν και το Ιράν συνεχίζει να λέει ξεδιάντροπα ψέματα για την εμπλοκή του», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η παρουσία Ιρανών εκπαιδευτών στην Κριμαία «θα ενέπλεξε περαιτέρω το Ιράν στη βοήθεια της απρόκλητης Ρωσίας. και βάναυσο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε Ουκρανούς αμάχους».

Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφθούν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό για να επιθεωρήσουν ανακτημένα UAV ιρανικής προέλευσης προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή που διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Τρίτη.

Η επιστολή, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι στα τέλη Αυγούστου τα drones της σειράς Shahed και Mohajer μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία και οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις θεωρούν ως παραβίαση της απόφασης 2231, η οποία ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015.

Το σύμφωνο περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθιστώντας δυσκολότερη για την Τεχεράνη την ανάπτυξη ατομικών όπλων, ενώ χαλάρωνε τις οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ένα εμπάργκο συμβατικών όπλων στο Ιράν ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβγαλε την Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία το 2018, να παρατείνει το εμπάργκο όπλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας το απέρριψε, επιτρέποντας Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές όπλων.

Ωστόσο, η Ουκρανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει ότι το ψήφισμα εξακολουθεί να περιλαμβάνει περιορισμούς στους πυραύλους και τις σχετικές τεχνολογίες μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και μπορεί να περιλαμβάνει την εξαγωγή και την αγορά προηγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως τα drones.

Στην επιστολή, η Ουκρανία είπε ότι «τόσο τα UAV Mohajer όσο και τα Shahed πληρούν τις παραμέτρους» που ορίζονται στο 2231 «επειδή είναι ικανά για εμβέλεια ίση ή μεγαλύτερη από 300 χιλιόμετρα (186 μίλια).