Γιατί ο ΜΚΟ σας πρέπει να επενδύσει στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Κάθε εταιρεία χρειάζεται μια ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ — ακόμη και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν έχουν σκεφτεί να επενδύσουν στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), παρόλο που μπορεί να έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης.

Το SEO, ειδικά για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας για αύξηση της οργανικής προβολής όταν οι άνθρωποι αναζητούν θέματα όπως η εκπαίδευση, οι ευκαιρίες συγκέντρωσης κεφαλαίων, οι ευκαιρίες εθελοντισμού ή άλλες πτυχές που προωθούν την αποστολή σας.

Ας δούμε τι είναι το SEO, πώς λειτουργεί και τις βέλτιστες πρακτικές SEO για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τι είναι το SEO;

Το SEO, που σημαίνει βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, είναι η διαδικασία που οδηγεί τους χρήστες στον ιστότοπό σας από τις μηχανές αναζήτησης οργανικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνετε για διαφημίσεις, δεν χρησιμοποιείτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τοποθετείτε περιεχόμενο χορηγίας για να προσελκύσετε νέους χρήστες.

Ο στόχος του SEO είναι να βοηθήσει τον ιστότοπό σας να κατατάσσεται όσο πιο ψηλά γίνεται για λέξεις-κλειδιά και φράσεις-στόχους που σχετίζονται με τον ιστότοπο και την αποστολή σας.

Για παράδειγμα, εάν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σας είναι προσανατολισμένος στη διατήρηση της άγριας ζωής, θα θέλατε να βρίσκεστε ψηλά οργανικά για όρους που σχετίζονται με τη διατήρηση της άγριας ζωής. Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του ιστότοπου ή των σελίδων σας στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP), τόσο πιο πιθανό είναι οι χρήστες να το δουν και να κάνουν κλικ σε αυτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατάταξη, τόσο υψηλότερη είναι η μέση αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR) είναι.

Αν θέλετε μια πλήρη περίληψη για το SEO, ρίξτε μια ματιά στον Απόλυτο οδηγό για το SEO το 2022.

Πώς λειτουργεί το SEO;

Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες που η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν υπόψη κατά την κατάταξη του ιστότοπού ή του περιεχομένου σας. Αυτοί οι παράγοντες προέρχονται από τους τρεις διαφορετικούς πυλώνες του SEO που είναι οι ακόλουθοι:

 • Τεχνική βελτιστοποίηση
 • Βελτιστοποίηση στη σελίδα
 • Βελτιστοποίηση εκτός σελίδας

Οι μηχανές αναζήτησης τροφοδοτούνται από άτομα όταν έχουν ένα ερώτημα και αναζητούν απαντήσεις. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν αλγόριθμους που αποφασίζουν ποιο περιεχόμενο και οι ιστότοποι ταιριάζουν καλύτερα στην απάντηση για το ερώτημα. Υπάρχουν τρία βήματα που κάνουν οι μηχανές αναζήτησης κατά την αξιολόγηση ενός ιστότοπου: ανίχνευση του ιστότοπου, δημιουργία ευρετηρίου του ιστότοπου και, τέλος, κατάταξη του ιστότοπου.

Η ανίχνευση, γνωστή και ως στάδιο ανακάλυψης, λαμβάνει χώρα πρώτα και μετά οι μηχανές αναζήτησης αποφασίζουν εάν οι σελίδες πρέπει να ευρετηριαστούν ή να κοινοποιηθούν στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης και να είναι διαθέσιμες στους χρήστες για να τις δουν και να τις βρουν. Τέλος, ο αλγόριθμος κατατάσσει το περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης, με τον οποίο οι χρήστες βρίσκουν τον ιστότοπο ή την ιστοσελίδα σας.

SEO για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Γιατί λοιπόν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί να επενδύσουν στο SEO; Λοιπόν, το SEO είναι εξίσου σημαντικό για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως είναι και για άλλες εταιρείες. Είναι μια οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική μάρκετινγκ.

Οι επενδύσεις που κάνετε στο SEO σήμερα μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να αποδώσουν, αλλά θα συνεχίσουν να το κάνουν για τα επόμενα χρόνια. Το SEO μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να δει τα αποτελέσματα λόγω πολλών παραγόντων, όπως η δυσκολία λέξης-κλειδιού, ο ανταγωνισμός, η ηλικία του τομέα και η εμπιστοσύνη των μηχανών αναζήτησης και των χρηστών. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να πάρει τέσσερις έως έξι μήνες για να δούμε κάποια κίνηση στην κατάταξη και την υγεία του ιστότοπου.

Η αύξηση της οργανικής προβολής του μη κερδοσκοπικού σας οργανισμού αυξάνει επίσης την προβολή της αποστολής που εκπροσωπείτε ενώ αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας. Η χρήση SEO θα βοηθήσει τις σελίδες σας να ανέβουν στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης, δημιουργώντας υψηλότερη αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, περισσότερες εμφανίσεις και συνολικά, περισσότερη επισκεψιμότητα.

Πώς να μετρήσετε την επιτυχία του SEO

Ανάλογα με τους στόχους σας και το τι θέλετε να επιτύχετε, μπορεί να υπάρχουν πολλές πτυχές που θα θέλατε να μετρήσετε και να αξιολογήσετε για την επιτυχία, όπως:

 • Λέξεις-κλειδιά
 • Οργανική κυκλοφορία
 • Μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές
 • Μετατροπές
 • Επιστροφή συνδέσμους
 • Κατάταξη σελίδων

Ορισμένοι στόχοι για τον ΜΚΟ σας μπορεί να περιλαμβάνουν τη μετακίνηση λέξεων-κλειδιών με μεγαλύτερη προτεραιότητα στις 10 πρώτες θέσεις, την αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας σε συγκεκριμένες σελίδες ή την αύξηση των οργανικών μετατροπών.

SEO Βέλτιστες πρακτικές για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Αν σας μπερδεύει ή σας τρομάζει η ιδέα να γίνετε ανακάλυπτοι στο διαδίκτυο και να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη στρατηγική SEO, σας έχουμε καλύψει.

Εδώ είναι οι πέντε καλύτερες πρακτικές SEO στις οποίες πρέπει να εστιάσετε για τον μη κερδοσκοπικό σας οργανισμό φέτος.

1. Η έρευνα λέξεων-κλειδιών θα πρέπει να δημιουργήσει τη στρατηγική περιεχομένου σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι αναζητούν οι υποψήφιοι και ιδανικοί πελάτες σας και ποιο είναι το ταξίδι τους. Οι κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης καθορίζονται από αλγόριθμους που χρησιμοποιούν αρκετούς παράγοντες για να αποφασίσουν πόσο καλά μια ιστοσελίδα απαντά σε ένα ερώτημα.

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο όσο η εισαγωγή λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενό σας, επομένως εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Πρόθεση αναζήτησης

Ένα ερώτημα ή μια λέξη-κλειδί μπορεί να έχει πολλαπλές σημασίες ανάλογα με το άτομο ή το πού βρίσκεται στη διαδρομή του χρήστη. Μπορεί να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες ή να κάνουν μια αγορά ή δωρεά και καθεμία από αυτές τις ενέργειες θα χρειαζόταν διαφορετικό ερώτημα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η σωστή λέξη-κλειδί ταιριάζει με το σωστό κομμάτι περιεχομένου.

Σχετικές λέξεις-κλειδιά

Εάν είστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεργάζεται με κοινότητες αστέγων, μια λέξη-κλειδί στην οποία ίσως θέλετε να εστιάσετε θα μπορούσε να είναι “πώς να βοηθήσετε τις κοινότητες αστέγων”. Γνωρίζοντας αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο και πόρους που θα οδηγήσουν τους χρήστες στον ιστότοπό σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε λέξεις-κλειδιά που δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικά την επωνυμία σας ή αυτό που προσφέρετε.

Οι λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς είναι λέξεις-κλειδιά ή φράσεις που είναι πιο συγκεκριμένες και συνήθως μεγαλύτερες από τις κοινές λέξεις-κλειδιά. Ένα παράδειγμα λέξης-κλειδιού με μακριά ουρά μπορεί να είναι “γαλάζιο καπέλο παραλίας” και μια λέξη-κλειδί με κοντή ουρά θα είναι “καπέλο” ή “καπέλο παραλίας”. Οι λέξεις-κλειδιά με μικρότερη ουρά είναι συνήθως πιο δύσκολο να ταξινομηθούν, αλλά έχουν περισσότερη επισκεψιμότητα. Οι λέξεις-κλειδιά με μεγαλύτερη ουρά έχουν λιγότερη επισκεψιμότητα αλλά υψηλότερο ποσοστό μετατροπής, το οποίο είναι ιδανικό για τους περισσότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Πρόσθετες σκέψεις:

 • Συχνά μπορεί να είναι ευκολότερο να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς (μια φράση έναντι ενός όρου μιας λέξης), οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
 • Υπάρχουν διαφορετικές λέξεις-κλειδιά που στοχεύουν χρήστες σε κάθε τμήμα της διοχέτευσης πωλήσεων
 • Έρευνα λέξεων-κλειδιών παίρνει χρόνο και εξελίσσεται επίσης

Η Google προσφέρει μια εξαιρετική δωρεάν εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για SEO. Αν ψάχνετε για μια πιο συγκεκριμένη πλατφόρμα SEO, το MOZ και το SEMRush είναι δύο εξαιρετικές πλατφόρμες που προσφέρουν και οι δύο μη κερδοσκοπικές τιμές.

2. Δημιουργήστε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

Το περιεχόμενο θα είναι πάντα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης. Δεν είναι μόνο απαραίτητο να έχουμε περιεχόμενο βελτιστοποιημένο για SEO, αλλά και η ποιότητα είναι σημαντική. Η Google θέλει να διασφαλίσει ότι δημοσιεύετε περιεχόμενο που ακολουθεί τα πρότυπα EAT της.

Η έννοια του EAT, που αντιπροσωπεύει τεχνογνωσία, αυθεντία και αξιοπιστία, θεωρείται βέλτιστη πρακτική SEO κατά τη δημιουργία περιεχομένου. Αυτοί οι παράγοντες βοηθούν την Google να αποφεύγει την κοινή χρήση και την παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτούς τους παράγοντες από την Google ως εξής:

 • Ενημέρωση παλιού περιεχομένου για να βεβαιωθείτε ότι είναι σχετικό
 • Η διασφάλιση του περιεχομένου είναι ακριβής
 • Επιτρέποντας ειδικοί ή άλλους συγγραφείς για να δημιουργήσουν περιεχόμενο για εσάς

Μαζί με το EAT, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές στη σελίδα. Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση σε μια κύρια λέξη-κλειδί, την προσθήκη μεταδεδομένων, τη χρήση κατάλληλων επικεφαλίδων, την προσθήκη εναλλακτικού κειμένου (κείμενο ALT) στην εικόνα σας και τη χρήση εσωτερικής σύνδεσης, για να αναφέρουμε μερικά.

3. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς κινητά.

Η πλειοψηφία των χρηστών σε όλους τους κλάδους χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους αντί για επιτραπέζιους υπολογιστές από το 2022.

Επιπλέον, η Google ανιχνεύει ιστότοπους χρησιμοποιώντας ένα τηλεφωνικό bot Google για να βεβαιωθεί ότι ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς κινητά. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας μπορεί να συρρικνωθεί και να χωρέσει σε οποιαδήποτε οθόνη, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό σας τόσο εύκολα όσο σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Η φιλικότητα προς τα κινητά είναι ένα σήμα κατάταξης τόσο στους αλγόριθμους της Google όσο και του Bing όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί αναζήτηση σε μια κινητή συσκευή. Εάν ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς κινητά, γενικά θα ξεπεράσει τους ιστότοπους που δεν είναι φιλικοί προς κινητά.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να δοκιμάσετε τη φιλικότητα του ιστότοπού σας για κινητές συσκευές:

4. Η δημιουργία συνδέσμων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν δωρεές λόγω έλλειψης συνολικής αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας και οργανικής προβολής. Η δημιουργία συνδέσμων βασίζεται στη δημιουργία έγκυρου περιεχομένου με το οποίο άλλοι ιστότοποι θα θέλουν να συνδέσουν το κοινόχρηστο στοιχείο και να το συνδέσουν ξανά. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι να επιτρέπετε στις ετήσιες αναφορές σας να μπορούν να κοινοποιούνται σε άλλους.

Μια στρατηγική που πρέπει να εξετάσετε θα ήταν να απευθυνθείτε σε συνεργάτες ή χορηγούς και να δείτε αν θα σας συνδέσουν στον ιστότοπό τους και στο περιεχόμενό τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σελίδες στις οποίες θέλετε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα.

5. Το τοπικό SEO είναι πολύ σχετικό για τους περισσότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το τοπικό SEO είναι πολύ επωφελές για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, επειδή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων ή ακόμα και να προσελκύσουν εθελοντές. Για παράδειγμα, αν αναζητήσετε “food drive κοντά μου” στο Google, θα εμφανιστούν τοπικές καταχωρίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν επικεντρωθεί σε μια τοπική στρατηγική SEO χρησιμοποιώντας το Εταιρικό προφίλ τους στο Google.

Το Εταιρικό προφίλ Google σάς επιτρέπει να συλλέγετε κριτικές, να προσθέτετε εικόνες και βίντεο και να διασφαλίζετε ότι οι πληροφορίες σας είναι ενημερωμένες για τους χρήστες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συχνές ερωτήσεις με απαντήσεις για να τις δουν και οι χρήστες. Όλα αυτά βοηθούν τους οργανισμούς να βρίσκονται στην κορυφή των καταχωρίσεων της Google για αυτό το ερώτημα.

Μη κερδοσκοπική μελέτη περίπτωσης SEO

Τέλος, ας εξερευνήσουμε πώς δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί — λίβελλος και CreakyJoints — διέπρεψε χρησιμοποιώντας SEO.

Πρώτον, η diaTribe, ένας οργανισμός για τον διαβήτη που στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης και πόρων για όσους ζουν με διαβήτη, χρησιμοποίησε μια στρατηγική SEO για να προσεγγίσει νέο κοινό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός επικεντρώθηκε σε λέξεις-κλειδιά που είχαν χαμηλό ανταγωνισμό και βοηθήσαμε τον οργανισμό να αξιοποιήσει εξαιρετικά σχετικά θέματα με βάση δεδομένα έρευνας λέξεων-κλειδιών.

Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πέτυχε όλη την επισκεψιμότητα του ιστότοπού του και τους στόχους συνδρομητών — συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τους λίστα email κατά 28% και η επισκεψιμότητα του ιστότοπού τους κατά 15% από έτος σε έτος.

Στη συνέχεια, η Media Cause άρχισε να συνεργάζεται με την CreakyJoints, έναν κορυφαίο οργανισμό υποστήριξης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και έρευνας για άτομα που ζουν με αρθρίτιδα και ρευματικές παθήσεις, τον Αύγουστο του 2018 για να αυξήσει την επισκεψιμότητα της οργανικής αναζήτησης.

Με την παρακολούθηση και την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το SEO, βελτιστοποιώντας τις υπάρχουσες σελίδες για ανιχνευτές αναζήτησης Google και παρέχοντας προτάσεις περιεχομένου βασισμένες στην έρευνα λέξεων-κλειδιών, βοηθήσαμε το CreakyJoints τετραπλασιάσει τη μηνιαία επισκεψιμότητα αναζήτησης μετά από μόλις πέντε μήνες.

Σήμερα, το περιεχόμενο του CreakyJoints φτάνει στο 4 φορές τον αριθμό των ατόμων που συνήθιζε. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με αρθρίτιδα και χρόνιο πόνο μαθαίνουν πώς να πλοηγούνται καλύτερα στο ταξίδι του ασθενούς τους, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φαρμάκων τους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων τους και πώς να ζήσουν υγιείς και δυνατές ζωές χάρη στο CreakyJoints.

Η επένδυση σε μια στρατηγική SEO και η επεξεργασία της με την πάροδο του χρόνου θα αποδώσει πάρα πολύ για τον μη κερδοσκοπικό σας οργανισμό μακροπρόθεσμα και είναι οικονομικά αποδοτικό. Αν και μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες, θα δείτε μια αύξηση στην οργανική και εξειδικευμένη επισκεψιμότητα που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την προβολή της αποστολής σας και να δημιουργήσετε καλύτερη αφοσίωση.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές ή συνεργαζόμενοι με μια εταιρεία που είναι αφιερωμένη στην προώθηση της αποστολής σας, θα μετατρέψετε τους χρήστες και θα τους βοηθήσετε να οδηγηθούν σε εσάς.