Ασφαλές καταφύγιο κέρδη σε δολάρια καθώς οι έμποροι αξιολογούν τους κινδύνους από την Πολωνία Από το Reuters

© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Τα τραπεζογραμμάτια των δολαρίων ΗΠΑ φαίνονται σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 17 Ιουλίου 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Του Κέβιν Μπάκλαντ

ΤΟΚΙΟ (Reuters) – Το ασφαλές καταφύγιο δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο έναντι των μεγάλων ομολόγων την Τετάρτη, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τα νέα για ρωσικής κατασκευής πύραυλο που έπληξε την Πολωνία μέλος του ΝΑΤΟ και εάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ευαίσθητο ως προς τον κίνδυνο δολάριο Αυστραλίας και η στερλίνα μετατράπηκαν από μικρά πρόωρα κέρδη σε απώλειες παρόμοιου μεγέθους καθώς ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 στο Μπαλί.

Ωστόσο, οι κινήσεις ήταν σιωπηρές σε σύγκριση με την αστάθεια των νομισμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ανεπιβεβαίωτες αναφορές κυκλοφόρησαν ότι δύο άνθρωποι σε πολωνικό χωριό έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Πολωνία δήλωσε από τότε ότι οι θάνατοι οφείλονται σε πύραυλο ρωσικής κατασκευής και ότι εξετάζει εάν θα ζητήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα όπλα της έπληξαν την Πολωνία.

«Η αγορά συναλλάγματος σταθεροποιείται, παίζοντας με την ιδέα ότι επρόκειτο για αδέσποτο πύραυλο ή αναχαιτισμένο πύραυλο και δεν συνεπάγεται απαραιτήτως κλιμάκωση του πολέμου, με το ΝΑΤΟ να χρειάζεται να εμπλακεί», δήλωσε ο Rodrigo Catril, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στο Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας (OTC:).

Ο δείκτης , που μετρά το νόμισμα έναντι έξι ομολόγων και σταθμίζει περισσότερο το ευρώ, σημείωσε άνοδο 0,19% στις 106,63.

Το ευρώ υποχώρησε 0,05% στα 1,0345 δολάρια, ενώ η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,21% στα 1,18435 δολάρια. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,12% στα 139,47 γεν και ήταν 0,19% υψηλότερα στα 7,0544 γιουάν στις υπεράκτιες συναλλαγές.

Ωστόσο, οι μειώσεις στα ευαίσθητα ως προς τον κίνδυνο νομίσματα των Αντιπόδων ήταν πιο έντονες, επιβαρυνόμενες από τη διολίσθηση στις περιφερειακές αγορές μετοχών. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,24% στα 0,6740 δολάρια και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,41% στα 0,6132 δολάρια.